антитела омикрон
5
(2)

Международен изследователски екип идентифицира антитела, способни да осигурят защита срещу силно заразния омикрон и други варианти (щамове) на SARS-CoV-2. Антителата са насочени към области на шипчестия протеин (ключът за проникване на коронавируса в организма), които остават непроменени при вирусни мутации. Резултатите са публикувани в сп. Nature.

Повече за откритите от учените антитела срещу омикрон

„Резултатите показват, че със специфични антитела, насочени към определени места на шипчестия протеин, може да се спре нататъшната еволюция на SARS-CoV-2“. Думите са на ръководителя на изследването д-р Дейвид Вийзлер. Той е изследовател в медицински институт „Хауърд Хюз“ в Мериленд. А също така доцент по биохимия в медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сиатъл.

За да оценят ефекта от всички 37 мутации на варианта омикрон в шипчестия протеин, д-р Вийзлер и колегите му си служат с така наречения вектор. Става въпрос за нереплициран вирус, наречен псевдовирус, който произвежда шипови протеини по повърхността си подобно на коронавирусите. Впоследствие те разработват псевдовируси с мутации, както на омикрон, така и такива на най-ранните варианти, идентифицирани през пандемията.

shop banner

При анализа на данните изследователите установяват, че…

  • шипчестият протеин на омикрон може да се свърже 2,4 пъти по-добре с клетката от шиповия протеин на по-ранни вирусни мутации

„Това определено не е толкова много. При SARS епидемията от 2002-2003 г. обаче мутациите в шипчестия протеин, повишаващи афинитета, са свързани с висока трансмисивност и инфекциозност“. Това уточнение внася д-р Вийзлер.

Той и екипът му откриват още, че:

  • ефективността на антителата на преболедували по-ранни варианти на коронавируса и на ваксинирани с наличните ваксини е ниска срещу омикрон
  • четири класа антитела от по-широк панел от антитела срещу предишни мутации на коронавируса успяват да неутрализират новия щам

Откритието е от изключителна важност. То открива хоризонти за разработване на ваксини или лечения с антитела, които могат да се използват срещу нововъзникващи ковид мутации.

Ще мине време, докато ваксини или лечения с въпросните антитела срещу омикрон и други варианти на ковид станат реалност

Вирусът обаче е тук и трябва да се вземат мерки веднага. С цел намаляване на риска от заразяване при деца и възрастни видни наши имунолози препоръчват Имунобор Протект/Imunobor® Protect. Това е орофарингиален протектор от ново поколение. Той блокира механизма на заразяване с вируси (включително нови щамове на коронавирус) на ниво устна кухина. Активни съставки във формулата са:

Високотехнологичните таблетки с депо действие осигуряват по-продължителен ефект, респективно по-висока вирусна защита в устната кухина. Те са с неустоим вкус на диви ягоди и са любими на малки и големи.

Продуктът е наличен в аптечната мрежа. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: