ваксина срещу морбили
5
(2)

Почти 40 милиона деца по света не са получили по една от дозите ваксина срещу морбили (дребна шарка) през 2021. Това само по себе си е нов отрицателен рекорд.

Тревожните данни са от доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ.

Експертите акцентират върху факта, че от началото на ковид пандемията насам ваксинационният обхват срещу дребна шарка бележи постоянен спад. Статистиката е категорична. Близо 24 милиона деца в световен мащаб не са получили първата ваксинална доза през 2021 година, а 14,7 – втората.

shop banner

Според СЗО и ЦКПЗ спадът е обезпокояващ. „Осуетяването на намерението за елиминиране на морбили поставя милиони деца в сериозна опасност от разболяване“, предупреждават специалистите. Тук е мястото да кажем, че от СЗО прогнозират предстоящ бум на морбили.

Ваксина срещу морбили – обезпокоителна информация

През 2021 г. в света са регистрирани приблизително 9 милиона случая и 128 000 починали от морбили. В около 22 държави са избухнали големи огнища на силно заразното вирусно заболяване. „Дребната шарка представлява непосредствена заплаха за здравето и живота на милиони деца по света. Причините за това са комплексни. Като се започне от намаляване на ваксинационния обхват. Мине се през влошения контрол на заболяването и прекъсванията/забавянията в имунизационните услуги заради ковид-19. И накрая се стигне до продължаващото голямо разпространение на заболяването през 2022 г.“, посочват експертите.

Налице е голям парадокс

Ваксините срещу ковид-19 бяха разработени за рекордно кратко време и беше проведена най-голямата имунизационна кампания в историята на човечеството. Едновременно с това рутинните имунизационни услуги на фона по време на ковид пандемията изостанаха. В резултат милиони деца по света бяха лишени от животоспасяващи ваксини срещу потенциално смъртоносни заболявания като морбили. Връщането на ваксинационните програми в релси е наложително. Немислимо е дете да загуби живота си от предотвратима болест като морбили“. Това коментира генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ето как да се повиши ефективността на ваксина срещу морбили при децата

За повишаване на имунния отговор, респективно на ефекта от ваксината срещу дребна шарка, специалистите имунолози у нас препоръчват:

Сиропната форма с ягодов вкус е предназначена за най-малките, а капсулната – за децата в училищна възраст.
Отговорен за усилване на естествените защитни сили на детския организъм е Бета глюканът. Тази активна съставка представлява несмилаем полизахарид, познат като единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизмъм на действие. Приемът му действа в две направления – повишава устойчивостта срещу вируси като причинителя на морбили и предотвратява бактериални усложнения.

Продуктите са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за дълговременна употреба. Предлагат се в аптеките без рецепта. Налични са и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: