витамини за имунна система
5
(3)

Знаете ли, че някои витамини за нашата имунна система са от изключителна важност за правилното й функциониране? Здравият имунитет предпазва организма от непрекъснатата атака на болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии, гъбички. Различни и разнообразни са факторите, които формират имунен отговор, и набавянето на оптимални количества витамини и микроелементи са едни от тях. Затова в тази статия ще разберете кои са най-важните и как да си ги набавите чрез храната, и чрез качествени природни продукти.

Витамин C – един от важните витамини за имунна система и нейното подсилване

Витамин С е един от най-известните витамини за подкрепа на имунната система. Той е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане, подобрява производството на бели кръвни клетки и поддържа бариерната функция на кожата срещу патогени. Освен това е от съществено значение за образуването на колаген, един от основните протеини в организма, който е необходим за формирането на кожата, костите, кръвоносните съдове. Редовният прием на витамин С може да намали продължителността и тежестта на боледуване при настинки и грип. За да осигурите на тялото си витамин С по естествен път, включете разнообразие от плодове и зеленчуци в диетата си. Например цитрусовите като портокали, лимони и грейпфрути са отлични източници за тази цел. Други такива са: ягоди, киви, чушки, броколи и спанак. Тези храни, могат да са част от стратегията за поддържане на оптимални нива от витамина, което гарантира, че имунната ви система остава стабилна.

Витамин Е – антиоксидантният защитник

Витамин E е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките от оксидативен стрес. Освен това, той поддържа имунната система чрез засилване функцията на Т-клетките, вид бели кръвни клетки, които играят критична роля в имунния отговор. Витамин Е се свързва с още ползи за здравето. Той намалява риска от сърдечно-съдови болести, от полза е за пациентите с неалкохолна мастна чернодробна болест и се свързва с потенциален благоприятен ефект върху кожното здраве.

shop banner

Естествени източници на витамин Е са бадеми, слънчогледови семки и лешници. От зеленчуците включете в менюто си спанак, броколи и авокадо. А използването на растителни масла като слънчогледово олио и шафраново масло при готвене също може да увеличи приема на витамин Е.

Един от основните витамини за имунната система е витамин А

Витамин А играе решаваща роля в поддържане здравето на кожата и лигавиците, които са първата линия на защита на тялото срещу инфекции. Той също така е важен за производството и функционирането на белите кръвни клетки, които улавят и изчистват вирусите и бактериите от тялото. Така се подобрява способността на организма да се бори с инфекциите. Витамин А е от съществено значение за поддържане на зрението и репродуктивното здраве. Добър начин да снабдите организма с витамин А е консумацията на моркови, спанак, броколи, кайсии, пъпеш и манго. Освен в тези плодове и зеленчуци витамин А се съдържа и в някои животински продукти като яйчен жълтък, мляко, сьомга и пуешки черен дроб.

Слънчевият витамин D

Това е един от жизненоважните витамини за здрава имунна система. Помага за регулирането на имунния отговор и засилва ефектите на моноцитите и макрофагите. Това са клетки, които се борят с патогените и са изключително важни за имунния отговор на организма. Дефицитът на витамин D може да доведе до повишена чувствителност към инфекции.

Основният източник на витамин D е излагането на слънчева светлина. Затова и времето на открито на слънце може да помогне на тялото ви да го произвежда естествено. Освен това можете да си набавите витамин D от хранителни източници като мазна риба – сьомга и скумрия, пълномаслени млечни продукти, жълтъци и гъби.

Дар от природата с оптимални количества витамини за имунна система

Освен полезни храни, специалистите препоръчват да приемате природни продукти за здрав имунитет през цялата година. За тази цел може да се доверите на Оксибор Форте / Oxybor® Forte – натурална комбинация от мощни антиоксиданти за силен имунитет и здрав организъм. Той съчетава оптимални количества проантоцианидин, селен, бета каротин, аскорбинова киселина (витамин C), α-токоферол (витамин Е), цинк, мед, магнезий, манган и коензим Q10. Като действат заедно те са високоефективни в неутрализирането на свободни радикали и противодействат на оксидативния стрес. Употребата на натуралното средство се свързва с редица ползи за организма, включително повишаване на защитните му сили, преодоляване на сезонната умора и когнитивния спад. Редовно приеман натуралният продукт подобрява функцията на сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Изцяло природния състав е гаранция за безопасност. Подходящ за дълговременна употреба.
Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: