пролетната умора
5
(2)

Пролетната умора (пролетна астения) е факт през месеците март и април.

Много проучвания и анкети показват, че с настъпването на пролетта и хубавото време 56% от хората се чувстват уморени, нямат тонус и им липсва концентрация. А освен това нерядко се оплакват от мускулно изтощение, главоболие, загуба на апетит, сънни нарушения, раздразнителност, апатия, понижено либидо.

Какви са причините за тези симптоми и как да им се противодейства? Отговорите са в следващите редове.

shop banner

Пролетната умора – главните „виновници“ за появата ѝ

Два са основните фактори, които предизвикват симптомите на пролетна умора. Първият е повишаването на атмосферната температура, а вторият – смяната на времето с част напред, а с това и увеличаването на светлата част на денонощието. Всичко това причинява поредица от промени в организма, които обясняват пролетната отпадналост и свързаните с нея оплаквания.

Покачването на температурата на въздуха например, води до разширяване на кръвоносните съдове и до лек спад на кръвното налягане. Това отчасти обяснява чувството на умора и мускулно изтощение.

Отделянето на повече пот, което е свързано с повишената температура на околната среда, кара тялото да произвежда и освобождава големи количества влага. Това напомня лека клинична картина на дехидратация (обезводняване), което допълнително влошава симптомите на пролетна умора.

Увеличеното слънчевото греене въздейства пряко върху секрецията на хормона на съня мелатонин

Мелатонинът регулира цикъла сън-бодърстване и синхронизира биоритмите. Притежава хипнотичен ефект и повишава нагласата за сън. Секрецията му се влияе силно от светлината. Физиологично, производството на мелатонин нараства скоро след смрачаване, достига своя връх между 2-4 часа през нощта и намалява през втората половина на нощта.

С увеличаване на светлата част на деня през пролетта производството на мелатонин се нарушава. Сънят се разстройва и чувството на отпадналост и липса на енергия се засилва.

За щастие, пролетната отпадналост е преходно състояние, което изчезва в рамките на 2-3 седмици. Здравословният хранителен режим и повишената двигателна активност подпомагат справянето с неразположенията.

Пролетната умора може да бъде преодоляна и с още нещо

Имунобор / Imunobor® е имуномодулатор, богат на нутриенти, който е способен да компенсира умората през пролетта. Всяка капсула осигурява уникална комбинация от натурални екстракти – Мака и Мате, По Деарко (Мравчено дърво) и Котешки нокът. Благодарение на рационалната си формула продуктът се прилага успешно като укрепващо и тонизиращо средство за целия организъм. Зарежда с енергия и сила, необходими за справяне с ежедневните предизвикателства на пролетта.

Продуктът е напълно безопасен. Няма странични ефекти и е предназначен за продължителен прием. Схемата на прием е следната – по 1 капсула до 3 пъти дневно през първите 10 дни, впоследствие – 1-2 капсули дневно. Приемът сутрин осигурява жизнен тонус през целия ден.

Търсете в аптеките или на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: