т клетки ковид
5
(1)

Имунните Т клетки с ключова роля в битката срещу коронавирус, могат да създават имунен отговор срещу ковид варианта омикрон. Това предполага съвместно изследване на учени от Хонконгския университет за наука и технологии (Китай) и Мелбърнския университет (Австралия). Резултатите са публикувани в сп. Viruses.

Повече за проучването, което предполага, че имунните Т клетки разпознават и се активират при среща с новия ковид вариант омикрон

Изследването анализира над 1500 фрагмента от вирусни протеини на SARS-CoV-2 – вирусът на ковид. Въпросните фрагменти се означават с термина епитопи. Установено е, че те се разпознават от имунната система, по-специално с антитела – Т клетки, при:

  • пациенти, преболедували ковонавирус
  • ваксинирани хора

Учените издигат хипотезата, че е малко вероятно настъпващият вариант на коронавирус омикрон да убегне на Т клетките. Засега това е само предположение. Нищо чудно обаче то да се окаже вярно предвид множеството изследвания по цел свят, които се фокусират върху водещата роля на Т клетките в битката срещу COVID-19.

shop banner

„Проучването е предварително, но аз и колегите ми смятаме, че резултатите са обнадеждаващи. Дори омикрон или друг потенциално опасен вариант на коронавирус да избяга от антителата той не може да убегне на Т клетките. Именно те са тези, които биха генерирали стабилен клетъчен отговор и биха помогнали за предотвратяване на тежко протичане на ковид“. Това коментира съавторът на изследването Матю Маккей.

Резултати от проучването

При анализа на вирусни епитопи на спайк протеина (инструментът, който улеснява навлизането на коронавируса в клетките) учените установяват, че:

  • едва 20% от преболедувалите или ваксинирани хора имат мутации на омикрон

Дори и в тези случаи обаче не е задължително вирусът да убегне на Т клетките в тялото.

„Последващ анализ на Т клетъчни епитопи с мутации на омикрон разкри, че над половината са видими за Т клетките. Това допълнително намалява шанса на омикрон да убегне на Т клетките“, казва проф. Ахмед Абдул, друг съавтор на изследването.

Освен имунните Т клетки защита от новия вариант на ковид омикрон предоставя и…

Имунобор Протект/Imunobor® Protect – продукт от ново поколение, съчетаващ в себе си най-доброто от имунните аналгетици. Благодарение на високотехнологичните таблетки с депо действие той оказва локално противовъзпалително действие в устната кухина. Така минимизира риска от заразяване с вируси (включително коронавирус и неговите мутации) през устата.
Активни съставки са:

  • Бета глюкан (микронизиран с чистота 93%) – 30 mg
  • Витамин С (като L-аскорбинова киселина) – 40 mg
  • 45% екстракт от плодовете на Роза канина (съдържание на натурален Витамин С 5 mg) – 10 mg

Те се допълват по начин, по който подпомагат нормална функция на имунната система, укрепват организма и повишават жизнения тонус.

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца. Има приятен ягодов вкус. Идеален за прием в епидемична обстановка. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: