заразяване с ковид след ваксинация
5
(1)

Възможно е заразяване с ковид след ваксинация. В следващите редове ще посочим 4 фактора, които увеличават риска това да се случи.

Марката на ваксината

Някои ваксини предлагат по-добра защита в дългосрочен план от други. Данните от проведените клинични проучвания показват, че ваксината „Модерна“ намалява симптоматичните инфекции на Covid-19 с 94%. Ваксината „Пфайзер/Бионтех“ – с 95%. Ваксината „Ваксзеврия“ (наричана преди „АстраЗенека“) – със 70%. Ваксината „Янсен“ – с 66%.

Интересно е да се отбележи, че защитата на ваксината срещу коронавирус „Ваксзеврия“ се увеличава до 81% при по-дълъг интервал между първата и втората доза.

shop banner

Време от ваксинацията

С времето защитата от ваксините отслабва. Проучване на Оксфордския университет установява, че:

  • ефективността на „Пфайзер/Бионтех“ и „Ваксзеврия“ – двете най-често използвани ваксини в страната срещу преобладаващия делта вариант на коронавируса – значително намалява 90 дни след поставена втора доза

Резултатите от изследването показват, че протективният ефект на ваксината „Пфайзер/Бионтех“ спада до 75%, а на „Ваксзеврия“ – до 61%. Именно това поставя въпроса за реваксинация срещу ковид.

Вариантите на вируса – фактор за заразяване с ковид след ваксинация

Проучване на Института за обществено здраве в Англия сочи, че:

  • ефективността на ваксините „Пфайзер/Бионтех“ и „Ваксзеврия“ е по-висока при алфа варианта на вируса, отколкото при доминиращия в момента делта вариант

Две до четири седмици след втората доза от ваксината „Пфайзер/Бионтех“ има около 87% по-малка вероятност от заразяване с делта варианта. След четири-пет месеца вероятността пада до 72%.

Имунната система

Състоянието на имунната система е ключов фактор, от който зависи индивидуалният риск от заразяване с коронавирус след ваксинация. По правило възрастните имат по-слаба имунна защита от младите. Същото важи за хората с имунен дефицит, приемащите медикаменти, които потискат имунната система, пациентите на хемодиализа и др.

По-малък риск от заразяване с ковид след ваксинация с…

Имунобор Протект/Imunobor® Protect – изцяло природен орофарингиален протектор за деца и възрастни. Приемът възпрепятства заразяването с вируси, включително с щамове на Covid-19, на ниво устна кухина. Това е възможно благодарение на формулата от:

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Това превръща продукта в перфектен избор при усложнена епидемична обстановка. Допълнителен плюс е фармацевтичната форма – таблетки за смучене с депо действие. Децата ги обичат, защото имат приятен вкус на диви ягоди. Дозировка:

  • при деца от 3 до 8 г. по 1 таблетка дневно
  • при деца над 8 г. по 2 таблетки дневно
  • при възрастни по 3 таблетки дневно

Продуктът е наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: