коронавирусът мутира
5
(5)

Новооткритите варианти на Ковид-19, смятани за по-заразни и опасни, повдигнаха сред обществото един важен въпрос – как коронавирусът мутира? В публикация за видното онлайн списание The Conversation, екип от учени разкрива повече за промените на коронавируса и какво биха значили те за хода на пандемията.

Механизъм на мутациите

Всички организми, в това число и вирусите, имат геноми (генетично наследствена информация). Всички клетки имат геноми, които са направени от нишки на ДНК. Някои вируси могат да имат геноми, направени от нуклеотиди или връзки на РНК. Мутации във вирусните или клетъчните геноми възникват постоянно. Те могат да бъдат вследствие на репликационни грешки или под въздействието на химикали или радиация. Честотата на мутациите варира според различните видове вируси, като РНК вирусите обикновено мутират по-бързо от ДНК вирусите. Това до голяма степен се дължи на неспособността на РНК вирусите да коригират възникнали репликационни грешки. Това е и причината сезонните грипни вируси непрекъснато да мутират.

Как коронавирусът мутира?

Много мутации във вирусните геноми не променят функциите на вирусите, не утежняват заболяването и не променят имунния отговор. Тези мутации, които променят вирусните функции, водят до създаване на нежизненоспособни вируси. Следователно не създават нов вирусен вариант.

shop banner

Не всички мутации на вирусите са им от полза. Но понякога една мутация или набор от мутации дават на вируса съществено предимство. Те му помагат да оцелее и да се размножава по-добре. Натрупването на мутации, които значително променят свойствата на вирусната линия се изразява в създаване на нови варианти. Примери за това са новооткритите варианти на SARS-CoV-2 във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

Коронавирусът използва своя S протеин, за да се прикрепи към ACE2 рецепторите на човешките клетки. Мутациите, причиняващи две аминокиселинни промени в S протеина на южноафриканския вариант на Ковид, карат вируса да се свърза по-успешно с клетъчните рецептори. Това означава, че този и други подобни Ковид варианти се разпространяват по-бързо и ефективно.

Ще има ли нови варианти на Ковид?

Голяма е вероятността да има нови варианти на коронавируса в бъдеще, споделят учените. Обезпокоителни, според тях, са промените в S протеина на сезонните коронавируси, причиняващи обикновена настинка. Те, подобно на грипните вируси, се развиват, за да избегнат имунните реакции на гостоприемника. За това и хората боледуват от тях на всеки три години. Във връзка със SARS-CoV-2, това може да значи, че ваксините срещу Ковид трябва да се променят постоянно, точно като грипните ваксини.

Учените все още не знаят дали новите мутации ще направят SARS-CoV-2 по-опасен и заразен. Те се надяват, че неговото развитие ще следва хода на четири познати коронавируса, причиняващи настинка. Първоначално те са причинявали по-тежко заболяване, преди да станат епидемични или сезонни.

Как да се защитим, когато коронавирусът мутира?

Ковид мутира, а от нас се изисква да подхождаме гъвкаво, за да се защитим. Освен да спазваме противоепидемичните мерки, съветът на здравните специалисти е да усилим защитните сили на организма си срещу постоянно циркулиращия вирус. Тренираната имунната система остава най-доброто предпазно средство срещу заразяване и тежко боледуване от Ковид. Решението, чиято устойчивост беше изпитана в хода на пандемията, е укрепване на имунитета с мощните природни имуномодулатори Имунобор. Те са разработени в специални схеми за подпомагане на здравето на малки и големи:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: