имунитет на децата
5
(3)

С наближаването на новата учебна година и грипния сезон темата за имунитет на децата е все по-актуална сред родителите. Ето защо специалистите напомнят, че дори да изглежда, че ковид-19 остана зад гърба ни, ефектите от годините на пандемия върху детския имунитет се наблюдават и към днешна дата. Като последица от противоепидемичните мерки, свързани със социалната изолация, децата са по-уязвими към развитие на инфекции, алергии, астма и автоимунни заболявания. В следващите редове споделяме повече по темата.

Имунитет на децата и противоепидемичните ковид мерки

На първо четене изглежда, че ковид-19 „пощади“ най-малките, тъй като вирусната инфекция протича по-леко, дори асимптомно, при децата. Обяснението най-малката част от обществото да се окаже с най-добра защита срещу опасния вирус е, че те имат по-силен вроден имунитет. Това е първата линия на защита на организма срещу патогените. Тъй като неспецифичния имунитет функционира оптимално при децата, тялото се изчиства по-бързо от вируса в сравнение с възрастните. Но поради тази особеност, че при малчуганите ковид-19 протича с незабележими или леки до умерени симптоми, точната бройка на децата, които са имали досег с вирусната инфекция е трудно да се определи.

Въпреки по-лекото протичане на болестта при децата, стриктните противоепидемични мерки през последните години оставят своя отпечатък върху крехкия им имунитет

Носенето на предпазни маски и социалната изолация значително ограничават срещата на детския организъм с патогенните микроорганизми от околната среда, които участват във формирането на здрава имунна система. Резултатът е, че малчуганите не са в състояние да изградят резистентност към на пръв поглед безобидни вируси и бактерии. Това кара експертите да смятат, че именно изолацията е един от „виновниците“ за тежкия грипен сезон миналата година след подновяване на социалните контакти между децата в детските градини и училища.

shop banner

Според д-р Винод от Факултета по медицина и здравни науки Джефри Чеа в Малайзия имунната система функционира точно като мозъка. Тя се учи и развива с течение на времето. Излагането на микроби от околната среда е от ключово значене за имунитета, който събира „данни“ и ги съхранява за бъдеща употреба. Той допълва още, че посредством взаимодействието с външни патогени придобитият или специфичен имунитет се научава да разграничава кои микроорганизми са опасни и кои не. Когато имунната система на децата не разполага с необходимите „база данни” съществува риск тя да атакува собствените клетки и тъкани и това да доведе до ръст в случаите на астма, алергии и автоимунни заболявания сред най-малките.

Ето как да се погрижим за детския имунитет през новата учебна година

За добре подготвен и силен имунитет на децата се доверете на натуралните продукти от групата Имунобор Кидс:

И двата продукта са с доказан механизъм на действие и притежават мощен антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Приемани спрямо предписанието дават бърз резултат в посока регулиране на детския имунитет, предотвратяване на усложненията при боледуване и подпомагане на бързото възстановяване след инфекция. Продуктите са с доказан механизъм на действие и висок профил на безопасност при продължителна употреба. Едно от безспорните им предимства е синергизъм с антибиотици и ваксини. Ще ги откриете в аптечната мрежа в страната или онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: