за детски имунитет
5
(2)

Според любопитно изследване жизнената среда на детето и факторите, свързани с начина на живот са от значение за развитието на детски имунитет. Вижте повече.

Повече за проучването

Според резултатите децата, отгледани в селска среда, които прекарват много време на открито и са изложени на контакт с животни, развиват по-добре регулирана имунна система от малчуганите, израстващи в градска среда. Изследването е съвместен проект на APC Microbiome Ireland и University College Cork. Експериментът показва, че развитието на имунната система в ранна възраст е силно зависимо от жизнената среда на детето и факторите, свързани с начина на живот. Според изследователите имунната система трябва да се „научи“ как да не реагира прекалено в ранен живот, за да се избегнат прекомерни увреждащи реакции по-късно, които могат да доведат до заболяване.

Проучването изследва как факторите на околната среда са свързани с наличието на атопичен дерматит или екзема сред южноафрикански деца на възраст между 15-35 месеца, живеещи в селски и градски райони. Изследователите установяват, че имунната система на малчуганите, живеещи в селските райони, притежава няколко начина за идентифициране и справяне със заплахите. „Множество имунни пътища се развиват в отговор на защитни експозиции в ранен живот като време, прекарано на открито и сред животни, и потенциално вредни експозиции като замърсители и вирусни инфекции“, споделят учените.

shop banner

Проучването разглежда и други фактори, включително начина на раждане и нивата на доходи в семейството

Децата от селските райони, участващи в проучването, по-рядко са родени чрез цезарово сечение и обикновено живеят в семейства с по-нисък доход в сравнение с градските семейства. Учените уточняват, че връзката на тези два фактора с разликите в генната експресия е далеч по-слабо изразена от асоциациите с експозицията на животни и времето на открито.

Ръководителят на изследването и професор по имунология Лиъм О’Махони споделя, че излагането на микроби през първите няколко години от живота на малко дете изглежда е от значение. Детската възраст е решаващ етап за оформянето на имунната система на човек, тъй като тя е особено чувствителна към експозицията на околната среда, включително инфекции, хранене и микробиом. „Тези защитни и вредни експозиции на околната среда в ранен живот помагат за оформянето на нашия имунен отговор“, допълва той.

Природна подкрепа за силен детски имунитет

Педиатрите у нас препоръчват Имунобор Кидс сироп / Imunobor® Kids Syrup на най-малките и Имунобор Кидс капсули / Imunobor® Kids VGcaps на децата в училищна възраст за трениране на детския имунитет. С помощта на тези два природни продукта детската имунна система се справя целогодишно с болестотворните микроорганизми. Безотказното действие на продуктите се дължи на мощните активни съставки – бета глюкан и Ехинацея. Те регулират функцията на имунната система, като повишават броя и активността на бели кръвни клетки, участващи в имунната защита, стимулират продукцията на имуноглобулини, укрепват и тонизират организма.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва по-продължителен прием. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Търсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: