болно дете
5
(4)

Повечето родители се сблъскват с дилемата дали да пуснат болно дете на училище, или да си останат вкъщи до пълно оздравяване на малчугана. Подсмърчане, кихане или кашлица при детето често са повод за тревога за цялото семейство. Има периоди, в които малките успяват да изкарат месец, два, дори и повече без да се разболеят. Но когато настинките и грипа изглежда се редуват и идват едно след друго, настъпва истинския кошмар за родителите. След последните две години, прекарани в „социално дистанциране“ заради Ковид пандемията, изглежда децата са още по-уязвими. За някои експерти това обяснява скока в случаите на респираторен синцитиален вирус (RSV), който може да причини хрема, намален апетит, кашлица, кихане, температура и хрипове. Инфекцията обикновено протича леко, но може да бъде причина за безпокойство за малки бебета, деца със съпътстващи заболявания и възрастни хора. В следващите редове споделяме повече за признаците, които подсказват, че е по-разумно да оставим детето вкъщи.

Болно дете – кога е препоръчително да си остане у дома?

Какъвто и вирус, или бактерия да предизвиква подсмърчане, главоболие или възпалено гърло във вашето домакинство, възрастта, симптомите и здравословното състояние на детето са ключови показатели дали е разумно да го пуснем на училище, или е за предпочитане да остане вкъщи. В идеалния случай нито едно дете, което има изразена симптоматика, не бива да посещава училище или детска градина, където инфекцията може да се разпространи. Но това не винаги е постижим вариант за работещите родители, особено когато детето боледува често. Симптомите, които са сигурна индикация, че е редно детето да остане вкъщи включват висока температура, повръщане, диария, проблеми с храненето, лош сън или затруднено дишане. Друг подход е родителите да преценят дали детето е достатъчно бодро, за да се концентрира в училище или в детската градина. Ако е отпаднало, силно препоръчваме да остане вкъщи.

А кога да го върнем в училище?

От друга страна децата с астма или алергия могат да изпитват грипоподобни симптоми, като кихане, течащ нос и кашлица. Но в тези случаи не е задължително да не посещават училище, защото макар и със симптоми, децата не са заразни и опасни за околните. Например при сезонна алергия, съществува реална опасност детето да отсъства буквално през половината година. В други случаи симптоми, като персистираща кашлица, може да продължат, когато инфекцията се изчисти. Ако възстановяващото се дете вече няма температура, без да се използват лекарства за понижаването й, и е с добър тонус, може да обмислите връщане в училище.

shop banner

Често боледуващи деца – препоръчва се природна терапия

Рискът от развитие на респираторни вирусни инфекции като грип при децата може да бъде значително намален с помощта на следните два продукта:

Сиропната форма е предназначена за най-малките. Една чаена лъжичка (5 мл) съдържа високопречистен (93%), микронизиран и патентован Бета-глюкан. Приемът подсилва имунната защита и помага на организма да устои на атаките на патогените. Вкусът е неустоим за малчуганите – на натурални диви ягоди.

Капсулната форма е специално предназначена за деца в училищна възраст. Всяка капсула съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Ехинацея 40 mg и Бета-глюкан 150 mg. Този мощен имуномодулатор подпомага нормалното функциониране на имунната система. Допринася и за подобряване общото състояние на организма.

Продуктите са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за дълговременна употреба. Могат да бъдат закупени от аптеките в страната или онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: