ковид имунна система
5
(3)

Според нови научни изследвания, Ковид може да причини сложни нарушения на човешката имунна система с опасни последици за здравето. С какво са свързани те ни разкрива здравен материал на Kaiser Health News.

Нарушения в нашата имунна система в резултат на Ковид

Считан до скоро за обикновена респираторна инфекция, днес Ковид-19 се смята за многолик вирус, поразяващ множество органи и системи в организма. Нови проучвания върху последиците от коронавируса сочат, че той може да наруши имунната система по сложни и много опасни за здравето механизми. Учените наблюдават преболедували пациенти, развили автоимунни заболявания, които се появяват в резултат на свръхактивност на имунната система. Италиански лекари за пръв път наблюдават това явление при Ковид пациенти, развили Синдром на Гилен-Баре (автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система). В хода на пандемията, все повече лекари диагностицират пациенти с редки автоимунни заболявания на кръвта, свързани с кръвоизливи. Други Ковид пациенти пък страдат от тромбози, които могат да предизвикат инсулт.

Хипотези за причините за имунната дисрегулация

Тези автоимунни процеси могат да бъдат провокирани от т.н. „автоантитела” – измамни антитела, насочени към собствените протеини и клетки на пациента.

shop banner

Едни от ключовите клетки на имунната система са Т-клетките. Те помагат на антителата да узреят, а при среща с вирус унищожават заразените клетки. Когато вирусната инфекция приключи, тези клетки възвръщат нормалната си дейност. При пациенти с тежък Ковид обаче, Т-клетките не се регулират след края на боледуването. Това твърди Джеймс Хийт, професор и президент на Сиатълския институт по системна биология. При около 10-15% от хоспитализираните Ковид пациенти, изследвани от Хийт, се наблюдават високи нива на Т-клетки след боледуване.

Сега Хийт проучва дали твърде агресивните Т-имунни клетки не стоят в основата на нарушения, водещи до хронични и автоимунни заболявания.

Друга хипотеза произхожда от изследване на д-р Арън Ринг, асистент по имунология към Медицинското училище на Йейл, и неговият екип. При Ковид пациенти, учените откриват антитела, които таргетират протеини, координиращи имунните реакции. Според Ринг, при увреждане на тези протеини, имунната система не може да функционира правилно.

Предотвратяване на здравните рискове, породени от нарушения на имунната система при Ковид

За да се избегнат рисковете за здравето в резултат на дисрегулация на имунната система при Ковид, българските специалисти имунолози препоръчват прием на Имуфлам/Imuflam®.

Продуктът представлява научно разработено природно средство, което модулира имунитета и потушава възпалението. Той съдейства за преборване на имунния дисбаланс, регулиране на имунните процеси и по-добро функциониране на имунната система по време и след вирусна инфекция. Овладява възпалението в организма и оказва мощно антиоксидантно действие.

Своите безотказни ефекти дължи на комбинация от високо пречистени и стандартизирани екстракти от Котешки нокът (Uncaria tomentosa) и Моминска вратига (Tanacetum parthenium).

Продуктът се дозира по 1 капсула до 2 пъти дневно, след хранене. Подходящ е по време на лечение и във възстановителния период след боледуване от вирусна инфекция като COVID-19. Има добра поносимост и висок профил на безопасност при продължителна употреба. Може да се приема и от пациенти с придружаващи заболявания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: