последици от ковид 19
4.9
(22)

Дългосрочните последици от ковид 19 могат да са сериозни при голяма част от преболедувалите леко, средно тежко или тежко инфекцията. За това предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Теодрос Аданом Гебрейесус. Думите му се потвърждават от последните данни.

Актуални научни данни за дълговременните последици от ковид 19 при леко, средно тежко и тежко прекарали болестта пациенти

Към момента над 72 милиона души по света са се възстановили от коронавирус. При значителна част от хоспитализираните и амбулаторните пациенти обаче симптомите персистират.

В телефонна анкета, проведена от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта (CDC) сред произволна извадка от 292 души (≥18 години), предоледували коронавирус:

shop banner
  • 35% от анкетираните съобщават, че не са се върнали към нормалния си ритъм на живот
  • всеки 5-и на възраст от 18 до 34 години без хронични заболявания казва, че не е възстановил първоначалното си здравословно състояние

Сърдечни усложнения

Магнитно-резонансно изследване на сърцето на 100 наскоро възстановили се пациенти с ковид показва засягане на сърцето при 78% и продължаващо възпаление на сърдечния мускул (миокарда) при 60%. Данните са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA). Наличието на хронично заболяване, продължителността и тежестта на инфекцията и времето от поставяне на диагнозата НЕ корелират с тези находки.

Белодробни последици от ковид 19

Резултатите от проучване сред 55 пациенти с коронавирус, които са публикувани в списанието с отворен достъп EclinicalMedice, сочат, че 3 месеца след преболедуване:

  • 35 души (64%) имат персистиращи симптоми
  • 39 души (71%) имат рентгенологични промени с характеристика на огнищна фиброза и интерстициални уплътнения
  • 25% имат намален дифузионен капацитет на въглероден оксид

Неврологични усложнения

Към днешна дата най-честите дългосрочни неврологични последствия от прекаран ковид-19 са:

  • главоболие
  • световъртеж
  • сензорно интегративна дисфункция като аносмия (загуба на обоняние) и агевзия (загуба на вкусови усещания)

По отношение на инсултът, той е рядко последствие от коронавирус. Случаи на енцефалит, гърчове, резки промени в настроението и т.нар. мозъчна мъгла обаче са докладвани 2 до 3 месеца след началото на инфекцията.

Ефективно природно средство за предотвратяване на дългосрочни последици от ковид 19

Специалистите у нас препоръчват Имуфлам/Imuflam® на преболедувалите коронавирус. Приемът на този природен продукт във възстановителния период е най-доброто решение за модулиране на имунитета, потискане на възпалението и предотвратяване на дългосрочните последици от прекаран ковид.

Благоприятният ефект върху имунната система и съпротивителните сили на организма се дължи на научно разработената комбинация от екстракт от Котешки нокът (саменто) и партенолид във високи количества.

Освен че регулира имунните процеси и подпомага овладяването на възпалението, продуктът предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали и повлиява благоприятно болковия синдром при възпалителни заболявания.

Продуктът има отлична поносимост и висок профил на безопасност. Приемът е удобен – по 1 капсула 2 пъти дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията. За оптимални резултатите се препоръчва по-продължителна употреба (минимум 3 месеца).

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 22

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: