коронавирус лимфопения
5
(3)

85% от критично болните пациенти с коронавирус (COVID-19) имат лимфопения. Това става ясно от статия на испански учени, публикувана в Journal of Infection и цитирана от Испанското дружество по пулмология и гръдна хирургия (SEPAR).

Лимфопенията е състояние, аналогично на анемията, но по отношение на лимфоцитите. При анемията се наблюдава дефицит на червени кръвни телца (еритроцити) и/или хемоглобин в кръвта, а при лимфопенията – недостиг на лимфоцити. Това са вид бели кръвни клетки (левкоцити), които участват в осъществяването на хуморалния и клетъчен имунен отговор на организма спрямо чужди протеини и патогени.

Още за проуването, което сочи, че тежко болните пациенти с коронавирус имат лимфопения

Авторите на изследването установяват, че намалението на лимфоцитите при COVID-19 e по-тежко и дълготрайно, отколкото при редица респираторни вирусни инфекции и засяга главно Т-клетките (Т лимфоцитите). Това води към тезата на китайски лекари, които на 7 март 2020 г. заявиха, че COVID-19 е една своеобразна комбинация от ТОРС (тежкият остър респираторен синдром) и СПИН (синдромът на придобитата имунна недостатъчност). Или както казва д-р Пън Джийонг, началник на реанимацията в болница „Жонгнан“ към университета в Ухан, „коронавирусът причинява увреждане на белите дробове (фиброза) и в същото време намалява имунната защита на пациента“.

shop banner

Китайските учени предполагат, че ниският брой лимфоцити при тежките случаи на COVID-19 е резултат от действието на вируса

Испанските им колеги обаче са на мнение, че факторите от страна на организма-гостоприемник оказват влияние върху риска от лимфопения.

„Има все повече доказателства, че инфекцията, предизвикана от SARS-CoV-2, вирусът на COVID-19, предизвиква пневмония, характеризираща се с ниски нива на лимфоцити в кръвта, и имунна дисрегулация , която води до хиперимунен отговор.“ Това посочват в изявление от Испанското дружество по пулмология и гръдна хирургия. Те изтъкват още, че лимфопенията и хиперцитокинемията (цитокинова буря) са фактори, допринасящи за по-тежко протичане на ковид инфекцията и по-висока смъртност.

След изследването, което установява лимфопения при пациенти с тежък коронавирус, е ред на естествения начин за модулация на имунитета

Специалистите у нас препоръчват Имуфлам/Imuflam® по време на боледуване и във възстановителния период на ковид пациенти с леки, средно тежки и тежки симптоми. Този нов природен продукт от продуктовата линия Имунобор намира трайно място в лечението на вирусни заболявания като COVID-19, където има имунна дисрегулация.

Благодарение на научно разработената комбинация от екстракт от Котешки нокът 350 mg и от Танацетум партениум (съдържа 0.6 mg партенолид) 150 mg продуктът:

  • оказва благоприятен ефект върху имунните функции чрез регулиране на имунитета и имунните процеси
  • подпомага овладяването на възпалението в организма
  • повлиява благоприятно болковия синдром

Продуктът има висок профил на безопасност и при висок дозов режим. Приема се по 1 капсула 2 пъти дневно, след хранене. За постигане на оптимални резултати се препоръчва по продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: