ковид и бъбреци
5
(1)

Изследване, публикувано през 2021 г. в журнала на Американското общество по нефрология, хвърля повече светлина върху темата ковид и бъбреци. Накратко – колкото по-тежко болни са пациентите, толкова по-голям е рискът от дългосрочно бъбречно увреждане. Дори и хората, които карат по-леко инфекцията, обаче остават уязвими.
Повече подробности в следващите редове!

Ковид и бъбреци – тема на интересно изследване

„Рискът от сериозни нарушения в бъбречната функция след прекаран ковид е реален. По-тревожното е, че тези нарушения са дългосрочни“, подчертава д-р Ф. Пери Уилсън. Той е нефролог и доцент по медицина в Йейлския университет в САЩ.

Отваряме една скоба, за да кажем, че когато бъбреците не функционират добре, в тялото се натрупват излишни течности. В резултат възникват проблеми като подуване, високо кръвно налягане, крехки и чупливи кости. Хората, които достигат краен стадий на бъбречна недостатъчност, се нуждаят от постоянно диализно лечение или бъбречна трансплантация. При някои пациенти трансплантацията в комбинация с лекарства и подходяща диета може да възстанови нормалната бъбречна функция.

shop banner

Проучването се основава на анализ на пациентски досиета от здравната система към Министерството по въпросите на ветераните в САЩ. Анализирани са данните на 89 216 души, дали положителен тест за ковид между 1 март 2020 – 15 март 2021 г. За контрола служат 1 637 467 души, които не са прекарали коронавирус.

Резултатите са показателни

„В периода от 1 до 6 месеца след заразяване рискът от бъбречно увреждане/намалена бъбречна функция е с около 35% по-висок сред преболедувалите ковид“. За това информира нефрологът д-р Зияд Ал-Али от Вашингтонския университет в САЩ. Той е завеждащ отдела за изследване и развитие към Министерството по въпросите на ветераните в САЩ и главен автор на изследването.

От изследването става ясно още, че 30 дни след заразяването рискът от развитие на бъбречна недостатъчност значително се увеличава.

Д-р Ал-Али обръща специално внимание на факта, че хората с намалена бъбречна функция нямат нито болка, нито други оплаквания. Призивът му е пациентите да са наясно с риска, който ковид крие за бъбреците, и да предприемат мерки за неговото минимизиране.

Наши специалисти също вземат отношение по темата ковид и бъбреци

Препоръката им е след ковид да се приема Imunobor® Uro / Имунобор Уро. Това е изцяло природен продукт, създаден за здравето на отделителната система. Всяка капсула съдържа стандартизирани екстракти на Бета глюкан 300 mg и Американска червена боровинка (Cranberry) 150 mg. Съставките се допълват и усилват действието си. Повишават естествената защита на организма към инфекции на пикочните пътища (уроинфекции) и подпомагат изчистването на бактерии от отделителната система.

Продуктът е безопасен и има добра поносимост. Подходящ е както за възрастни, така и за деца (над 1 година). Показва благоприятно взаимодействие с редица антибиотици и повишава тяхната ефективност, ако се прилагат заедно. Продава се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: