витамини за подсилване на имунната система
5
(2)

Началото на есента е най-подходящото време да започнете прием на витамини за подсилване на имунната система. Така ще окажете надеждна подкрепа на организма в борбата срещу сезонните настинки и вируси. В следващите редове споделяме кои са 4-те доказани помощника на здравия имунитет и как да си ги набавите.

Витамин С – от задължителните витамини за подсилване на имунната система

Не е изненада, че витамин С оглавява класацията на веществата, които подпомагат функцията на имунитета. Този мощен антиоксидант стимулира производството и подобрява ефективността на един от най-важните компоненти на имунната система – белите кръвни телца. Именно те са основната линия на защита на организма срещу патогенните микроорганизми, които причиняват инфекции и ни разболяват. Витамин С намалява оксидативния стрес в организма и противодейства на вредното влияние на свободните радикали върху тъканите в тялото. Приемът на антиоксиданта във високи дози при боледуване може да съкрати времето за протичане на инфекцията и да намали тежестта на симптомите. Най-лесния начин да си набавите достатъчно количество витамин С е да се придържате към диета, богата на плодове и зеленчуци. Отличен избор са цитруси, ягоди, броколи, спанак и червена чушка.

Витамин Е

Витамин Е също притежава антиоксидантни свойства, които се борят със свободните радикали и оксидативния стрес в тялото. Той също така насърчава производството на Т-клетки и по този начин подпомага защитата на имунитета срещу болестотворни патогени. Витамин Е се свързва с още ползи за здравето. Той намалява риска от сърдечно-съдови болести, от полза е за пациентите с неалкохолна мастна чернодробна болест и се свързва с потенциален благоприятен ефект върху кожното здраве. Добър източник на витамин Е са някои ядки, като фъстъци и бадеми, тиква, авокадо и зеленолистните зеленчуци.

shop banner

Витамин А

Витамин А е жизненоважен за поддържане на естествените защитни сили на тялото. Той влияе благоприятно върху лигавиците, чиято функция е да не пропускат болестотворните микроорганизми в организма. Витамин А също така е важен за производството и функционирането на белите кръвни клетки, които улавят и изчистват вирусите и бактериите от тялото. При дефицит на витамин А нараства податливостта към инфекции и се удължава възстановителния период при боледуване. Добър начин да снабдите организма с витамин А е консумацията на моркови, спанак, броколи, кайсии, пъпеш и манго. Освен в тези плодове и зеленчуци витамин А се съдържа и в някои животински продукти като яйчен жълтък, мляко, сьомга и пуешки черен дроб.

Витамин D – последен в списъка с витамини за подсилване на имунната система, но не и по важност

И докато навън все още има слънце, не бива да забравяме витамин D – верен помощник на имунната система. Витамин D подпомага функцията на вродения и придобития имунитет, намалява възпалителните процеси в тялото и увеличава числеността на макрофагите – клетки, които се борят с нахлуващите патогени. Наричан е още слънчев витамин, защото именно топлите слънчеви лъчи са най-добрия източник на витамин D за организма. Ето защо е препоръчително да се възползваме от последните хубави дни през есента, за да се радваме на здрав имунитет през зимата. Витамин D се съдържа още в яйчния жълтък, по-мазните риби и някои гъби.

Природен продукт за отлична антиоксидантна защита на организма през есенно-зимния сезон

Освен полезни храни, специалистите препоръчват да приемате природни продукти за здрав имунитет през сезона на вирусите и настинките. Оксибор Форте / Oxybor® Forte е натурална комбинация от мощни антиоксиданти за силен имунитет и здрав организъм. Той съчетава оптимални количества проантоцианидин, селен, бета каротин, аскорбинова киселина (витамин C), α-токоферол (витамин Е), цинк, мед, магнезий, манган и коензим Q10. Като действат заедно те са високоефективни в неутрализирането на свободни радикали и противодействат на оксидативния стрес. Употребата на натуралното средство се свързва с редица ползи за организма, включително повишаване на защитните му сили, преодоляване на есенната умора и когнитивния спад, подобряване функцията на сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Изцяло природния състав е гаранция за безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при дълговременна употреба.
Може да закупите от аптечната мрежа в страната и онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: