ковид и настинка
5
(1)

Съединение, което може да помогне за лечение на ковид и настинка (обикновена настинка). Това са открили изследователи от университета на Британска Колумбия (UBC) във Ванкувър, Канада. Резултатите от работата им са публикувани в сп. Molecular Biomedicine.

Ковид и настинка – едно общо решение?

„Разработваме терапии, които да са ефикасни срещу всички коронавируси. Идентифицирането на съединението е важна стъпка в борбата с вируса на ковид-19 (SARS-CoV-2) и вируса на обикновената настинка“, коментират изследователите.

Специалистите си обясняват широката ефикасност на въпросното съединение с механизма му на действие. Вместо да атакува вируса то се прицелва към клетъчен процес, използван от коронавирусите за репликация.

shop banner

Както е известно, вирусите не се възпроизвеждат самостоятелно (без гостоприемник). Те разчитат на синтеза на протеини в клетките гостоприемници, за да се репликират. Конкретно в случая на коронавирусите – те използват ензим, наречен GSK3 бета, който присъства в човешките клетки.

„Установихме, че с помощта на ензим коронавирусите произвеждат протеин, съдържащ техния генетичен материал. Съединението блокира GSK3 бета, което пречи на вируса да се възпроизвежда“, обясняват изследователите.

Съединението, принадлежи към семейство експериментални лекарства, известни като GSK3 инхибитори

От края на 90-те години на XX век учените изучават потенциала на GSK3 инхибиторите за лечение на редица заболявания, включително диабет, Алцхаймер и рак

„Като се фокусирахме върху специфичния клетъчен път, а не върху самия вирус, пред нас се откри широка активност срещу редица патогени“, посочват изследователите.

За да идентифицират съединението, учените анализират база данни от близо 100 познати инхибитора на GSK3. Данните са предоставени от университета на Британска Колумбия и японската фармацевтична компания „Такеда“ (Takeda Pharmaceutical). Изследваните съединения са тествани върху клетъчни и тъканни проби, инфектирани със SARS-CoV-2 и с вируса на обикновена настинка.

От резултатите става ясно, че има много инхибитори на GSK3 с висока ефективност срещу коронавируси и ниска клетъчна токсичност. Сред тях се отличава съединението T-1686568, което инхибира както SARS-CoV-2, така и вируса на обикновената настинка. „Въпросните съединения, и в частност T-1686568, наистина имат забележителен ефект. Нужни са обаче години, за да се тестват и за да получат одобрение от регулаторните органи“, казват в заключение експертите.

Случаите на ковид и настинка могат да се предотвратят с един висококачествен български продукт

Имунобор Протект / Imunobor® Protect е мощен имуномодулатор под формата на депо таблетки за смучене. Той подпомага работата на имунната система и повишава естествената защита на организма. Тайната на ефекта е в рационалната комбинация от изцяло природни екстракти. Формулата съдържа:

Приемът допринася за повишаване на локалната имунна защита. Подобряване на общото здравословно състояние на организма. Повишена активност на имунните клетки.

Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Препоръчва се както за възрастни, така и за деца. Малчуганите го обичат, защото има приятен ягодов вкус.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: