коронавирус т клетки
5
(3)

Две скорошни изследвания се фокусират върху ролята на имунните Т-клетки в битката срещу коронавирус (COVID-19). Повече информация по темата ще намерите в следващите редове.

Преди това обаче си припомнете какво представляват Т-клетките

Т-клетките или Т-лимфоцитите принадлежат към групата на белите кръвни клетки (лимфоцити). Имат ключова роля при клетъчния имунен отговор (клетъчно-медииран имунитет). Това е имунна реакция, която НЕ включва антитела (имуноглобулини), а активиране на други имунни клетки (фагоцити, NK-клетки, антиген-специфични цитотоксични T-лимфоцити) и освобождаване на различни цитокини в отговор на антиген. Т-клетките са няколко вида с различна функция. Съкращението „т“ в името им идва от „тимус“ – органът, отговорен за съзряването им.

Т-клетки – главни герои в преимунитета срещу коронавирус

Изследване, проведено в Еквадор, предполага, че част от населението има изграден имунитет срещу COVID-19. Авторът на проучването е Якобус де Уард от Американския университет (UDLA) в Кито, а резултатите са публикувани в сп. International Journal of Infectious Diseases.

shop banner

Де Уард наблюдава, че някои от участниците, които не са боледували от ковид, имат Т-клетки, които разпознават новия коронавирус. По думите му това, че Т-клетките се активират, когато човек влезе в контакт с вируса, причинител на COVID-19, се свързва с:

Де Уард отдава факта, че част от хората не реагират на COVID-19, на това, че имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси.

Т-клетки – подсказват за повтаряща се инфекция от коронавирус

Има подобен имунен отговор срещу COVID-19 при безсимптомни пациенти и такива, които са заразени повторно. Това установява проучване на изследователи от Университетската болница в гр. Гуанджоу, Китай, и от факултета по медицина в местния университет. Данните са публикувани в пларформата bioRxiv.

Учените наблюдават поразително сходство в Т-клетъчните рецептори при асимптоматични и реинфектирани пациенти. Това им дава основание да сочат Т-клетките като индикатор за повтаряща се ковид инфекция. Откритието предполага, че наблюдението на Т-клетъчните рецептори може да помогне за клиничното управление и лечението на COVID-19.

След като научихте по-важното за участието на имунните Т-клетки в борбата срещу коронавирус, вижте как да се предпазите от разболяване

Силната имунна система е най-добрият щит срещу заразяване и тежко боледуване от ковид. От „Борола“, компания лидер в сферата на здравеопазването у нас, знаем това и предлагаме следните изпитани схеми за здрав и трениран имунитет:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Продуктите са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием. Налични са в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: