ковид болни
5
(1)

Някои ковид болни страдат от продължителна стомашно-чревна инфекция, макар да нямат гастроинтестинални симптоми. Това установяват учени от Китайския университет в Хонконг. Резултатите от изследването са публикувани в медицинското списание GUT.

Ковид болни и чревни инфекции – една отдавна подозирана връзка

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява главно чрез респираторни капчици, отделяни от заразен човек при кашляне, кихане, говорене. От началото на пандемията обаче китайски учени подозират, че наличието на вируса в изпражненията на пациентите също играе роля в предаването на инфекцията. Съмненията им се подхранват от проучвания по темата. Така например изследване сред 73 ковид пациенти от китайската провинция Гуангдонг установява присъствие на активен вирус в изпражненията на повече от половината болни.

Учените от Китайския университет решават да разгледат в дълбочина връзката между коронавирус и чревни инфекции. За целта изследват проби от изпражнение на 15 лица с коронавирус. На базата на резултатите от анализа установяват чревна инфекция при 7 от пациентите. Прави им впечатление, че някои от изследваните лица нямат стомашно-чревни симптоми като гадене и диария. Вниманието им привлича и фактът, че при 3-ма от пациентите чревната инфекция продължава до 6 дни след получаване на отрицателен тест за коронавирус.

shop banner

Препоръки и заключения на учените

Учените посочват нуждата от дългосрочно наблюдение на пациентите с коронавирус. В допълнение обръщат внимание на факта, че е възможно предаване на COVID-19 по фекално-орален път. „Необходимо е да насочим усилията си върху лечения, които променят състава на стомашно-чревната флора“. Това казва Сиев Чиен Нг, асоцииран директор на Центъра за изследване на чревната микробиота към Китайския университет. По думите му това се налага, защото взетите фекални проби са показали наличие на бактерии, които помагат за разпространиението на вируса.

„Изследването на изпражненията е ефективно и безопасно. Подходящо е за откриване на COVID-19 при специфични групи хора“, коментира проф. Франсис Чан. Той е декан на факултета по медицина в Китайския университет и директор на Центъра за изследване на чревната микробиота в същия университет.

От проучването става ясно, че някои здравни органи вече са проявили интерес към новия метод за тестване на COVID-19.

С цел предотвратяване на рисковете за здравето при ковид болни специалистите имунолози у нас препоръчват…

Имуфлам/Imuflam® – имуномодулатор и антиоксидант в едно. Продуктът представлява научно разработена комбинация от природни съставки с благоприятен ефект върху имунитета и съпротивителните сили на организма. Предназначен е за:

Благотворното му въздействие се дължи на пречистените и стандартизирани екстракти от Котешки нокът (Uncaria tomentosa) и Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие.

Продуктът е напълно безопасен и има удобен прием. Дозира се по 1 капсула 2 пъти дневно, след хранене. За постигане на оптимални резултатити се препоръчва прием от минимум 3 месеца.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: