коронавирус антитела изследване
4.7
(19)

Финландско изследване от 18.12.2020 г. открива, че голяма част от хората, прекарали коронавирус (COVID-19), имат антитела в кръвта шест месеца, след като са били заразени. Впечатление прави, че колкото по-тежка е била инфекцията, толкова по-високо е нивото на антителата. Вижте повече в статията.

Още за финландското изследване, което установява наличие на антитела срещу коронавирус при болшинството от инфектираните, шест месеца след заразяването

Проучването, проведено от Финландския национален институт за здраве и благополучие (THL), анализира данни на 867 възрастни с положителен тест за COVID-19 от пролетта на 2020 г. Резултатите показват, че 792 от пациентите (81,3%) към момента на изследването (или приблизително шест месеца след заразяването) все още имат неутрализиращи антитела в кръвта. „Това, че антителата са се съхранили толкова дълго при толкова голяма част от заразените, е обещаващ знак за по-дълготрайна защита срещу повторна инфекция“, обнадеждена е Мерит Мелин, изследовател от THL.

Резултатите от изследването са обнадеждаващи

Резултатите от финландското проучване потвърждават изводите от други изследвания по темата, макар последните да установяват че количеството на антителата постепенно намалява с времето. Учените не знаят със сигурност, но предполагат, че наличието на неутрализиращи антитела в организма предпазва от повторна инфекция с коронавирус. Още не е ясно и какво количество антитела са необходими на тялото за изграждане на имунитет срещу COVID-19 и колко дълготрайна е защитата от повторна зараза.

shop banner

„Откритието, че антителата се запазват в организма на повечето от хората над 6 месеца след коронавирус инфекцията, е обнадеждаващо за имунитета от ваксините.“ Това коментира Арто Палму, друг изследвател от THL. Припомняме, че новите РНК ваксини като тези, разработени от Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произведе високо количество антитела. Това е причината учените да ги определят за надеждни и ефективни. Все още обаче стои отворен въпросът с продължителността на защитата, която осигурява ваксинацията.

Запознахме ви с обнадеждаващите данни от финландското изследване, което установи, че неутрализиращи антитела осигуряват дълготраен имунитет срещу коронавирус при голяма част от прекаралите инфекцията. А сега ще напомним как да се намали рискът от разболяване

Спазването на противоепидемичните мерки е най-сигурният и лесен начин да се ограничи разпространението на заразата. Към дистанцията, дезинфекцията и дисциплината прибавяме и грижата за имунната система, която също намалява опасността от заразяване с коронавирус.

Специалистите от компания „Борола“, доказан лидер в сферата на здравеопазването у нас, препоръчват следните готови решения за силен имунитет:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Всички посочени продукти са налични в аптечната мрежа в страната и на сайта www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: