летни настинки
5
(3)

Неприятните летни настинки могат да провалят дългоочакваната почивка напук на хубавото време. В следващите редове споделяме защо не сме „имунизирани“ от боледуване през лятото и как да подкрепим организма през любимия топъл сезон.

Летни настинки – има обяснение и за тях!

Повечето от вирусите и настинките ни сполетяват през есенно-зимния сезон, когато температурите навън са ниски. Но трябва да признаем, че почти всеки се е сблъсквал с чувството на отпадналост или дискомфорт през лятото. Обяснението е, че докато някои болестотворни микроорганизми виреят по-добре на студено, други се разпространяват, когато температурата на околната среда е висока. Например грипният вирус и често срещаният респираторен синцитиален вирус (RSV) преобладават през зимата заради ниските градуси и прекарването на повече време на закрито с много хора. Но през лятото, когато навън е по-топло и влажно, повече хора се заразяват с ентеровируси и вирусът на параинфлуенца 3. Една от предпоставките за разпространяването на тези зарази е, че през лятото има пик в пътуванията и срещите с по-големи групи от хора.

Другото обяснение за сезонното разпространение на вирусите е тяхната структура. За да може вирусът да се размножи и да зарази здравите клетки, той трябва да оцелее както извън, така и вътре в тялото. Вирусите са защитени от протеинова „обвивка“, наречена капсид, която не само придава форма, но и защитава генетичния материал вътре. Капсидът също така спомага за прикрепването на вируса към човешките клетки и инфектирането на организма. Част от тези патогенни микроорганизми имат още една липидна обвивка. Тя предпазва вируса от унищожаване от имунната система. Например зимният RSV вирус е с богата липидна обвивка, която е уязвима на топлина. Поради това този вирус „оцелява“ по-добре през студения зимен сезон. От друга страна летните ентеровируси са по-устойчиви на условията на околната среда и се предават по въздушно-капков, фекално-орален или механичен път (чрез различни насекоми като мухи, комари и др). Засилените социални контакти, храненето навън и морската вода създават предпоставки за разпространението на ентеровирусите през летния сезон.

shop banner

Природна помощ за имунната защита – по-необходима от всякога

Този сезон, освен повишената заболеваемост с подвариантът ВА.5 на Омикрон, се наблюдава пик и при летните настинки. Последните две години, прекарани в условия на социална изолация и спазване на редица предпазни мерки, като използване на маски, дезинфектанти и др., е възможно да са се отразили негативно върху функцията на имунната система. Обяснението е, че противоепидемичните мерки ограничиха излагането на обичайните сезонни вируси. Когато се завръщаме отново към нормалния живот без ограничения, имунната система е по-податлива на заразяване със сезонните вируси. Ето защо организмът ни се нуждае от подсилване повече от всякога.

За целта може спокойно да се доверите на Имунобор Протект / Imunobor® Protect. Този изцяло природен продукт е надеждно средство за имунопрофилактика с доказано действие срещу вируси (вкл. нови щамове на коронавирус). Благоприятният ефект се дължи на рационалната комбинация от:

  • микронизиран бета глюкан 30 mg с най-висока чистота 93%
  • активна форма на витамин С (L-аскорбинова киселина) 40 mg, която не дразни стомаха и се усвоява по-бързо от организма
  • екстракт от плодовете на Роза канина (съдържание на натурален Витамин С 5 mg) 10 mg

Таблетките за смучене са с приятен ягодов вкус и осигуряват дълготрайно действие и по-добра защита от патогенни микроорганизми. Търсете в аптечната мрежа в страната или онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: