настинка или грип
5
(2)

При боледуване мнозина се питат дали става въпрос за настинка, или грип, защото някои от симптомите на двете състояния се припокриват. Полезно е да разпознаваме каква е причината за неразположението, за да предприемем най-подходящите мерки за своевременно овладяване на болестта. В следващите редове даваме яснота по тази особено актуална тема в условията на повишена заболеваемост.

Симптоми, които подсказват дали сме с настинка или грип

Общото неразположение и температурата са две оплаквания, които обикновено ни спохождат и при настинка, и при грип. Но все пак някои „нюанси“ в хода на заболяването могат да ни насочат за кое от двете състояния става въпрос. Ще започнем от самото начало. Настинката може да продължи в рамките на няколко дни и симптомите се развиват постепенно. От друга страна при грипа (инфлуенца) изведнъж се появява силно изразено неразположение, често съпроводено от вдигане на висока температура. Фебрилитетът при грип достига, а понякога дори надминава, 39 градуса по Целзий, докато при настинка рядко надвишава 38 градуса. Що се отнася до хремата и запушения нос, то тези симптоми са по-характерни за настинките, отколкото за инфлуенцата. Ще познаете грипа по силната болка в мускулите и крайниците, осезаемото изтощение, силно главоболие и болезнена кашлица. При настинка споменатите симптоми обикновено липсват или са по-леки, за разлика от възпаленото гърло и сухата кашлица, които обикновено се проявяват още в самото начало на боледуването. Относно възстановителния период – настинката преминава по-бързо, за седмица, до девет дни. Грипът отшумява за приблизително седем до четиринадесет дни, като пълното възстановяване може да отнеме няколко седмици.

Сходни симптоми, но различен причинител

Въпреки че симптомите наистина са сходни, обикновено настинката протича по-леко, а грипът е по-тежък и се счита, че натоварва повече тялото и кръвообращението. Обяснението за разликите в протичането на болестта е, че настинката се причинява от един от около 200 различни вируси, най-често т.нар. риновируси. Грипът е причинен от вируса на инфлуенца и може да доведе до по-тежки, дори животозастрашаващи усложнения, като възпаление на сърдечния мускул или пневмония. При висока температура, затруднено дишане, тежки или неотшумяващи симптоми е задължително да се консултирате с лекар.

shop banner

Природна терапия срещу настинка и грип

За имунопрофилактика през грипния сезон и по време на боледуване, експертите у нас препоръчват прием на Имунобор Протект / Imunobor® Protect, таблетки за смучене. Този натурален продукт подпомага имунната функция и повишава естествената защита на организма срещу инфекции, причинени от вируси. Иновативната формула представлява рационална комбинация от природни съставки с благотворно влияние върху имунната система. Всяка капсула доставя на организма оптимално количество бета глюкан, активна форма на витамин С и екстракт от плодовете на Роза канина. Съставките са проучени по отношение на своето действие и безопасност. Няма данни за противопоказания или странични ефекти. Подходящо е да се приема както от възрастни, така и от деца. Търсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: