отслабване на имунната система
5
(3)

При възрастните хора настъпва отслабване на имунната система, което си обясняваме като част от естествените процеси на стареене на организма. Но ново проучване на имунолози от Колумбийския университет показва, че дългогодишното излагане на замърсен въздух с прахови частици също оказва неблагоприятно влияние.

Повод за любопитното проучване

Учените установяват, че вдишаните частици от замърсители на околната среда се натрупват в продължение на десетилетия в имунните клетки в лимфните възли, свързани с белия дроб. В дългосрочен план тези процеси отслабват способността на клетките да се борят с респираторни инфекции и рисковете от тежко боледуване нарастват. Изследването е публикувано в Nature Medicine.

Възрастните хора са особено уязвими към респираторни инфекции – негативна тенденция, която забелязахме и при Ковид-19. Според статистическите данни смъртността сред хората над 75 години е с 80 пъти по-висока, отколкото при младите. Тази зависимост е сходна и когато говорим за други респираторни инфекции.

shop banner

Ето защо преди повече от десет години изследователи от Колумбия започват да събират тъкани от починали донори на органи, за да изследват имунните клетки в множество мукозни и лимфоидни тъкани. Такива клетки са до голяма степен недостъпни за изследователите, изучаващи имунната система, където вземането на проби е ограничено до периферна кръв.

„Когато погледнахме лимфните възли на хората, бяхме поразени от това колко от тези в белите дробове изглеждаха черни на цвят, докато разположените в стомашно-чревния тракт и други области на тялото бяха с типично бежово оцветяване.“, коментира проф. Дона Фарбер, ръководител на проучването.

За сравнение изследователите събират тъкани и от по-млади донори. Екипът забелязва разлика във външния вид на белодробните лимфни възли при различните възрастови групи. При деца и тийнейджъри оцветяването е предимно бежово, докато при донорите над 30-годишна възраст лимфните възли изглеждат по-тъмни, дори черни, с напредване на възрастта. Учените откриват, че по-тъмното оцветяване се дължи на запушване с частици от замърсители във въздуха. Това кара екипът да се замисли за влиянието, което оказва мръсният въздух върху способността на белите дробове да се борят с инфекции с напредване на възрастта.

Повече за методите на изследването

В новото проучване екипът изследва тъкани от 84 починали донори на органи на възраст от 11 до 93 години, всички непушачи. Изследователите откриват, че частиците замърсители в белодробните лимфни възли се намират в макрофагите. Това са имунни клетки, които поглъщат и унищожават бактерии, вируси, клетъчни остатъци и други потенциално опасни вещества. Макрофагите, в които се откриват замърсители, са силно увредени. Способността на имунните клетки да поглъщат патогенните микроорганизми и да произвеждат цитокини, които са необходими за активиране на други части от имунната система, е значително понижена. Макрофагите, които се намират в същите тези лимфни възли, но не съдържат прахови частици, са неувредени.

„Тези имунни клетки просто са задушени от частици и не могат да изпълняват основни функции, които ни помагат да се защитим от патогени“, коментира Фарбер. Тя добавя, че са необходими още изследвания за по-добро познаване на въздействието на замърсяването върху имунната система. Но едно е ясно – мръсният въздух повишава риска от по-тежки респираторни инфекции при възрастни хора. Ето защо е важно да се полагат усилия за справяне с проблема.

При отслабване на имунната система – противодействайте с природни средства!

Специалистите у нас горещо препоръчват Имунобор / Imunobor® за подсилване на имунната система. Всяка капсула от този изцяло натурален продукт съдържа цялата индийска медицина, концентрирана на едно място.

Активните съставки са екстракти от Котешки нокът 500 mg и по 50 mg Мака, Йерба мате и По деарко. Четирите вещества взаимно се допълват и подсилват действието си. Благодарение на тази формула организмът е предпазен от бактериални, вирусни и други инфекции. Физическото и психическото състояние е подобрено, а защитните сили на организма са многократно повишени.

Продуктът е с висок профил на безопасност и има отлична поносимост. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно през първите 10 дни. След това се преминава на 2 капсули дневно. Приемът сутрин осигурява жизнен тонус през целия ден.

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: