успокояване на кашлица
5
(7)

За успокояване на кашлица можем да се доверим както на познатите медикаменти, така и на някои бабини рецепти с доказан ефект. Неприятният симптом понякога остава като „опашка“ дълго време след острата фаза на боледуване. Отлагането на процедурите за овладяване на кашлицата значително забавя пълното оздравяване. Ето защо в следващите редове споделяме няколко изпитани природни илачи за болно гърло.

Мед и джинджифил – комбинация за успокояване на кашлица

Освен вкусен, медът е и доказано средство за справяне с упоритата кашлица при инфекции на горните дихателни пътища. Според изследване от 2021 г., пчелният продукт облекчава болното гърло и намалява необходимостта от антибиотично лечение. Друго проучване сравнява меда с популярно лекарство за облекчаване на кашлица и установява, че природното средство и медикаментозния продукт проявяват сходна ефективност. Предполага се, че ползите от приема на мед се дължат на мощното му бактерицидно и антисептично действие. Естественият подсладител унищожава патогенните микроорганизми и повишава имунитета. Медът може да се консумира самостоятелно по няколко лъжици дневно или да се прибавя към топли напитки, като чай.

Джинджифилът притежава мощни противовъзпалителни свойства и се използва в народната медицина за облекчаване на суха и астматична кашлица. Отличен начин да консумирате традиционната азиатска подправка е под формата на запарка от корените на растението. За оптимален ефект добавете и лъжица сладък мед.

shop banner

Успокояване на кашлица с инхалация

При влажна кашлица със засилено производство на слуз или храчки се препоръчват редовни инхалации. Една от най-лесните рецепти е вдишването на парните изпарения от загрят съд със сода и сол. Много добър ефект дават и инхалациите с етерични масла като евкалипт или розмарин, които втечняват секрета при инфекция. За максимални ползи се препоръчва процедурата да се прави по 15-20 мин един-два пъти дневно. Няколко часа след инхалация не е желателно да се излиза на студен въздух.

Гаргара със солена вода

Соленият разтвор от години се използва като противовъзпалително и анти-инфекциозно средство. При възпалено гърло и упорита кашлица се препоръчва гаргара с подсолена вода, която буквално „дезинфекцира“ устната кухина като временно увеличава нейното рН. Алкалната среда затруднява оцеляването на бактериите. Процедурите с гаргара със солна вода облекчават гърлобола и кашлицата, независимо дали е породена от стрептококи в гърлото, възпаление на сливиците (тонзилит), настинка или алергия. Може да повтаряте домашната терапия през няколко часа.

Природен продукт за защита на дихателните пътища в условия на повишена заболеваемост

През грипния сезон имунолозите у нас препоръчват подсилване на локалния имунитет в зоната на дихателната лигавица с Имунобор Бронхо / Imunobor® Broncho. Продуктът е рационална комбинация от висококачествени екстракти от Котешки нокът и Ехинацея – доказани природни имуномодулатори. Активните съставки повишават локалната имунна защита на лигавиците на дихателните пътища срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции. При редовен прием продуктът повишава броя и активността на белите кръвни телца и регулира производството на цитокини. Прилага се успешно за профилактика и овладяване на инфекции на дихателните пътища и съпътстващите ги симптоми, включително мъчителната кашлица. Може да се приема успоредно с антибиотици, като повишава ефективността им. При остра инфекция се дозира по 1 капсула 3 пъти дневно. За профилактика в условия на повишена заболеваемост се препоръчва поддържаща доза от 2 капсули дневно. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: