нов вариант на омикрон
5
(1)

Учените и здравните власти следят нов вариант на омикрон, забелязан в Съединените щати и десетки други страни по света. Вариантът, наречен BA.2, носи генетична информация, която го прави труден за откриване. Някои експерти се опасяват, че може да е по-заразен от оригиналния вариант на омикрон BA.1, съобщава американският телевизионен канал CBS News.

Нов вариант на омикрон – ето какво се знае досега…

От ноември месец насам близо 50 държави са документирали около 15 000 генетични последователности на новия подвариант на омикрон BA.2. Всичко това се случва в глобална платформа за споделяне на данни за коронавируса. По информация на CBS News към момента BA.2 e най-разпространен в Европа и Азия. Така например, в средата на януари той съставлява около 45% от всички случаи на ковид-19 в Дания. За сравнение, само две седмици по-рано процентното отношение е 20%.

Все още не е ясно дали новият вариант на омикрон причинява по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, или заобикаля ваксините. Ранен анализ на датски учени не открива разлика в броя на хоспитализациите, свързани с двата подварианта на омикрон – ВА.1 и ВА.2. Тепърва ще се установява доколко е заразна новата версия BA.2 и колко ефективни са ваксините срещу нея.

shop banner

Мнението на експертите

„Това, което наблюдаваме, е, че новият вариант на омикрон „завзема“ територия в САЩ“, коментира пред CBS News д-р Уесли Лонг. Той е патолог в болница Houston Methodist в Тексас и е идентифицирал три случая на ВА.2. По думите му:

  • има индикации, че новият вариант на омикрон може да е също толкова заразен или една идея по-заразен от оригиналния вариант

Въпреки различията ВА.1 и ВА.2 имат доста прилики. Ето защо според инфекционистът д-р Даниел Курицкес от Brigham and Women’s Hospital в Бостън е напълно възможно:

  • инфекцията с ВА.1 да предоставя кръстосана защита срещу ВА.2

Предвид увеличаване разпространението на BA.2 в някои страни от Световната здравна организация смятат, че:

  • трябва да се даде приоритет на неговото изследване

Като профилактично решение срещу настоящия и всеки нов вариант на омикрон и на коронавирус като цяло наши имунолози препоръчват…

Имунобор Протект/Imunobor® Protect – ефективен орофарингеален протектор с мощно действие срещу вируси (вкл. нови щамове на коронавирус). Алтернатива е на локалните антисептични средства. Ефективността му е сравнима с тяхната, но без странични ефекти.

Благотворното действие на продукта се дължи на тройната комбинация от следните внимателно подбрани съставки:

Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си. Депо таблетките с вкус на диви ягоди осигуряват дълготрайно действие, а оттам и по-добра защита от патогени.

Продуктът е подходящ за деца и възрастни. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: