остър синузит
4.8
(4)

Остър синузит е често срещано състояние, особено през есенно-зимния период, характерно със запушен нос, болки в лицето и умора. Това е краткосрочно възпаление в околоносните синуси и мембраните в носа. Инфекцията обикновено преминава без сериозни усложнения, с правилно лечение назначено от специалист и с някои домашни средства. Добре е да се знае, че продължителността му може да трае около 4-ри седмици. Разберете повече за състоянието остър синузит и кои са най-честите причини за появата му, по- надолу в статията.

Как да разберем, че страдаме от остър синузит?

Смята се, че 90% от хората в зряла възраст, в световен мащаб са прекарвали поне един път остър синузит през живота си.

Обикновено симптомите на всички видове синузити са свързани с:

shop banner
  • Главоболие
  • Болка и тежест около очите и скулите
  • Засилване на главоболие при навеждане напред и завъртане на главата

При острият синузит се наблюдават и някои издаващи допълнителни признаци като:

  • Втрисане
  • Висока температура
  • Обща отпадналост
  • Хрема и запушен нос, заради набъбване на носната лигавица
  • Стичане на секрети назад
  • Кашлица
  • Оток около или под очите
  • Сенки под очите

Ако забележите подуване на лимфните възли на шията, както и лош дъх, загуба на апетит, заглъхване на ушите и изтичане на гноен секрет от носа, е необходимо да се свържете с лекуващия лекар. Той вероятно ще изпише друг тип лечение, свързано с обостряне на състоянието.

Най-често срещани причини, предизвикващи остър синузит

Остър синузит е възпаление на синусите, което е причинено от инфекция протекла преди това. Най-често с вирусен характер, или от обилна хрема или заразяване с грип. Друг фактор се оказва възпалението на носната кухина, при което се развива отток и носните секрети се задържат в носните пътища или се стичат назад. Това е една благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми в частност бактерии в носната кухина, а оттам и в синусите. Когато синусите не се дренират свободно, вече възникналата инфекция много бързо се разпространява и до други части на тялото. Вече споменахме, че най-чести причинители са вирусите и бактериите, но алергиите също могат да са причина за остър синузит.

Мерки за овладяване на състоянието остър синузит

Както казахме още в началото, острият синузит често изчезва без сериозно медикаментозно лечение. Все пак обаче, може да отнеме известно време докато се изчистят напълно синусите. Поради тази причина, би било добре да предприемете някои лесни стъпки за облекчаване на неприятните симптоми като:

  • Промиване на носа с физиологичен разтвор, за да се освободи носа, ако той е запушен
  • Вземане на горещ душ – парата може да изчисти синусите и да освободи налягането в тях
  • Горещ компрес поставен на синусите, за облекчаване на възпалението
  • Поддържане на влажност в стаята, чрез овлажнител
  • Консумиране на горещи течности, като вода с лимон или чай
  • Осигуряване на допълнителна почивка на тялото, за да може да се пребори преди всичко със самата инфекция
  • Укрепване на имунната система чрез прием на храна, богата на витамини и минерали и хранителни добавки подходящи за тази цел

Природно решение с мощен ефект при остър синузит

Все повече специалисти препоръчват при синузит във всичките му форми, в това число и остър синузит прием на имуномодулатор на дихателната система. Имунобор Бронхо / Imunobor® Broncho е идеално средство в този случай. Това е изцяло природен продукт, в състава на който влизат естествени, стандартизирани екстракти от Ехинацея и Котешки нокът. Те осигуряват мощна защита срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Добре подбраната комбинация на активните му съставки повишава многократно ефективността на продукта. Редовната му употреба подпомага естествената защита на организма при склонност към често боледуване и допринася за подобряване на общото състояние. Подходящ е за продължителна употреба и може да се приема от вегани, вегетарианци и постещи, заради иновативната растителна капсула – VGcaps.

Не се колебайте и го потърсете в аптеките в страната, а за по-голямо удобство и онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да разгледате за актуални промоции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: