подсилване на имунната система при възрастни
5
(1)

Есента наближава и затова трябва да се помисли какви мерки да се предприемат за подсилване на имунната система, не само при деца, но и при възрастни.

Според Джошуа Милнър, педиатричен имунолог „Начин на живот, който включва хранене със здравословни храни, физическа активност, намаляване на стреса и достатъчно сън, поддържа имунната система в най-добра форма“. Това са полезни начини, които не включват огромни усилия, но могат да доведат до големи ползи за организма като цяло.

Необходимо ли е подсилване на имунната система при възрастни?

С напредването на възрастта способността на организма за имунен отговор намалява, което от своя страна допринася за по-чести инфекции и по-трудно справяне с тях. Продължителността на живот в развитите страни се повишава, което от своя страна води до нарастване и на честотата на свързаните с възрастта заболявания. Според редица направени проучвания, хората над 65 годишна възраст са по-склонни да се разболяват от инфекциозни заболявания с протичащи усложнения, отколкото при по-младите. Някои учени отбелязват, че това може да се случва заради намаляване на производството на Т-клетките, които се борят с инфекцията, заради атрофия на тимуса с възрастта. Поради тази причина е необходимо подсилване на имунната система на всяка възраст.

shop banner

Полезни начини за подсилване на имунната система при възрастни

С напредване на медицината се повишава и информираността относно нуждата от подсилване на имунната система навреме. Това от своя страна ще доведе до не толкова чести разболявания, или до по-лекото им протичане без тежки усложнения.

Има различни начини, с които можете да направите това. Важно е да намерите какво работи правилно за вас и да се придържате към него. А ето и някои от тях, които може би са подходящи за вас и вашето здраве.

Балансирана и богата на микроелементи диета

Д-р Юфанг Лин от Центъра за интегративна медицина в Кливланд казва, че „Осемдесет процента от имунната система се намира в червата“, затова и тя препоръчва да се спазва средиземноморски стил на хранене. Това е диета богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, съдържащи се в рибата, ядки и зехтин. Този модел на хранене е с високо съдържание на хранителни вещества като витамин С, цинк и други антиоксиданти, за които е доказано, че помагат за намаляване на възпалението и борба с инфекцията.

Физическа активност

Тренировката е мощен начин да се подсили имунната система при възрастните. Упражненията от своя страна засилват кръвообращението и имат противовъзпалителен ефект върху тялото. Според направени проучвания, редовната физическа активност увеличава способността на тялото да открива вредни нашественици и да има по-добър имунен отговор.

Започнете бавно, без да натоварвате прекалено тялото. Оптималното време за извършване на физическа активност е:

  • 150 минути умерено интензивна активност всяка седмица
  • Упражнения за изграждане на мускули 2 пъти седмично

Набавяне на достатъчно количество сън

Когато тялото е лишено от сън се отделя хормон на стреса, наречен кортизол, който от своя страна може да потисне имунната система. Според направено проучване, хората които са имали здравословен 8 часов сън са повишили производството на Т-клетките в сравнение с тези, които не са. Те също са склонни да се разболеят от настинка 4 пъти по-малко, отколкото тези които спят само по 5-6 часа на ден.

Най-добър начин за подсилване на имунната система при възрастни с природен продукт

Имунобор / Imunobor® е доказан продукт за здрава имунна система. Той е разработен в подкрепа на зрялата имунна система и подпомага активирането на общия и локалния имунитет. Това е възможно благодарение на взаимно допълващото действие на 4-те активни съставки, които се съдържат в него. Всяка капсула от продукта съдържа екстракт от Котешки нокът – 500 мг и по 50 мг Мака, Йерба мате, и По деарко. Освен повишаване на защитните функции на организма той повишава жизнения тонус и подобрява общото състояние.

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: