пребиотици
5
(4)

През последните години пробиотиците определено са под светлината на прожекторите, когато говорим за стомашно-чревно здраве, но не бива да забравяме и често подценяваните пребиотици. Те са необходими, за да си гарантираме действието на пробиотика. Ново проучване на екип от Държавния университет в Сан Хосе разкрива пет хранителни пребиотика, които се свързват със съществени ползи за организма. Вижте повече.

Пет природни пребиотици

За целите на проучването изследователите оценяват пребиотичните качества на 8690 различни вида храни, съдържащи се в базата данни за храни и хранителни вещества за диетични изследвания. Учените съобщават, че около 37% от храните в базата данни съдържат пребиотици. Петте храни с най-високо съдържание на пребиотик – между 79-243 милиграма пребиотик на грам са:

  • Листа от глухарче
  • Земна ябълка (йерусалимски артишок)
  • Чесън
  • Праз лук
  • Лук

Учените са впечатлени, че дори малки количества от тези природни пребиотици покриват препоръчителните дневни нужди на организма (5 гр). Предполага се, че пребиотичните ползи на тези храни се дължат на високите количества несмилаеми диетични фибри в състава им. Други храни, богати на пребиотици, открити чрез проучването, са кравешки грах (известен също като черноок грах), аспержи и зърнени храни. Изброените съдържат около 50-60 милиграма пребиотици на грам. Изследователите откриват, че храните, съдържащи пшеница, са с ниско съдържание на пребиотици. Млечните продукти, яйцата, маслата и месото имат ниско или нулево съдържание на пребиотици.

shop banner

Пробиотик или пребиотик – каква е разликата?

Пробиотиците са комплекс от култивирани живи бактерии, които действат подобно на добрите бактерии, естествени обитатели на стомашно-чревния тракт. Приемът на някои лекарства, като антибиотиците, или алкохол понякога може да понижи драстично броя на добрите бактерии и това да доведе до дисбаланс в чревния микробиом. За възстановяване на крехкото равновесие в стомашно-чревния тракт е удачно в тези случаи да се увеличи консумацията на естествено ферментирали храни, като кисело мляко, кисело зеле и кефир, или да се приемат пробиотици под формата на хранителни добавки.

Но за да останат живи, „добрите“ бактерии в чревния микробиом и всички пробиотични бактерии, които човек приема, се нуждаят от храна. И тук идва ролята на пребиотиците. Тези диетични фибри не се усвояват от организма. Докато преминават през храносмилателната система, пробиотиците се хранят с тях, за да останат живи и да нарастват. Освен за подобряване на микробиома, пребиотиците са от полза за:

  • усвояване на калций
  • балансиране на кръвната захар
  • превенция на запек

Към момента се проучват ползите от пребиотиците в борбата със сериозни здравословни състояния, като синдром на раздразнените черва и затлъстяване.

Природен пребиотик и пробиотик в една капсула

Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic е натурален пробиотик и пребиотик в едно. Продуктът е комбинация от оптимални количества от пробиотичните бактерии – лактобацили, които възстановяват баланса в чревния микробиом и пребиотичната роля на бета глюканът, който подхранва добрите бактерии. Натуралното средство подсилва имунната система и стимулира растежа на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт. При редовен прием повлиява благоприятно храносмилането и забързва метаболизма. Търсете в аптечната мрежа в страната и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: