умора при ковид
5
(1)

Чувството за силна умора при ковид-19 е симптом както в активната фаза на заболяването, така и месеци след началото на инфекцията. Когато изтощението се превърне в част от ежедневието се нуждаем от практически ефективни стратегии за противодействие. В следващите редове споделяме 4 начина да си върнете енергията, но първо нека поговорим повече за пост-ковид умората.

Умора при ковид-19 – какво я причинява и колко продължава?

Изтощението е едно от съпътстващите оплаквания на коронавирусната инфекция. В активната фаза на заболяването вероятно силната умора е резултат от усилията, които организмът полага, за да се пребори с коварния вирус. Имунната система започва да работи на високи обороти и възпалението в организма се повишава, проявяват се неприятните симптоми, характерни за коронавирусната инфекция и в резултат тялото е изтощено. Но дори след отшумяването на острите симптоми на ковид-19, при немалка част от пациентите умората остава за месеци напред. Разговорно този феномен е наречен „дълъг ковид“ и обикновено трае от 3 до 6 месеца. Към момента темата все още има много неизвестни, но учени откриват любопитна зависимост.

Изследване доказва, че преживяването на психологически стрес преди инфекция с ковид-19 е свързано с 45% по-голям риск от развитие на „дълъг ковид“. Хроничната умора може да бъде породена и от други персистиращи симптоми на коронавирусното заболяване, като нарушения в съня. Влошаване на цялостното състояние от боледуването (например увреждане на белодробната функция или сърдечно-съдовата система) също могат да причинят отпадналост.

shop banner

Как да преодолеем пост-ковид умората?

Пост-ковид умората варира като тежест и продължителност при различните пациенти. Най-общо оплакванията се свеждат:

  • до трудности при изпълняване на обичайните ежедневни дейности
  • нужда от повече сън
  • изтощение и задъхване, без да са породени от прекомерно физическо усилие
  • когнитивен спад (мозъчна мъгла, трудности при концентрация)

За да преодолеем изброените проявления на пост-ковид умората, е препоръчително да въведем някои промени в ежедневието. Експертите съветват да обърнем особено внимание на храненето след боледуване с ковид-19. За подсилване организмът се нуждае от диета, богата на витамини и минерали. Консумацията на плодове, зеленчуци, протеин и пълнозърнести храни ще повиши енергията. Въпреки че физическата активност може да бъде предизвикателство за хората с пост-ковид умора, прибавянето на леки упражнения в ежедневието е добър начин за повдигане на тонуса и настроението. Като за начало леките разходки са отличен вариант. Не на последно място приоритизирането на съня и ограничаването на стреса в ежедневието са неизменна част от стратегията за преодоляване на умората при ковид.

Природни продукти за защита на организма и преодоляване на умората

В условия на повишена заболеваемост експертите у нас препоръчват да се доверите на Имунобор Протект / Imunobor® Protect. Продуктът е отлично средство за подпомагане на имунитета срещу вирусни инфекции, включително ковид-19. Натуралната комбинация от микронизиран бета глюкан, активна форма на витамин С и екстракт от плодовете на Роза канина е с доказан ефект за силен имунитет и висок профил на безопасност. Предлага се под формата на таблетки за смучене с приятен ягодов вкус.

За надеждно и бързо възстановяване при боледуване с Ковид-19 може да се доверите на Имуфлам / Imuflam®. Продуктът е натурален имуномодулатор и мощен антиоксидант в едно. Благоприятното действие върху имунната система се дължи на рационалната комбинация на екстракт от Котешки нокът – 350 mg и Танацетум партениум (съдържа 0.6 mg партенолид) – 150 mg. Приемът на продукта при боледуване спомага за намаляване на болковия синдром, защита на организма от свободните радикали, овладяване на възпалението и регулиране на имунните процеси. За да се избегнат пост-ковид усложнения, включително силната умора, е препоръчително да се приема и във възстановителния период, минимум 3 месеца след прекаран Ковид-19.

И двата продукта може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: