вариант омикрон
5
(1)

Ремдесивир показва добра ефективност срещу новия ковид вариант омикрон. Това сочат данни от in vitro проучвания на американската биофармацевтична компания Gilead Sciences.

Новият вариант омикрон и ремдесивир

В изявление на компанията се посочва, че са извършени анализи на наличната генетична информация на омикрон. В резултат НЕ са открити допълнителни преобладаващи мутации. Това дава основание на учените да смятат, че: „ремдесивир ще продължи да бъде ефективен срещу новият вариант на ковид“.

„Първоначалният генетичен анализ на над 200 генетични последователности на омикрон, включително тези от Южна Африка, Азия и Европа, показа, че:

shop banner
  • няма нови мутации на този вариант, които биха могли да променят вирусната РНК полимераза на SARS-CoV-2 (вируса, причинител на COVID)“

Това казват от Gilead Sciences.

Към момента антивирусната активност на ремдесивир е потвърдена срещу всички други познати разновидности на COVID-19. Това са алфа, бета, гама, делта и епсилон. Данни от международни и национални проучвания показват, че ремдесивир помага за намаляване на прогресията на COVID-19.

Припомняме, че ремдесивир е първият антивирусен препарат, одобрен или разрешен за временна употреба срещу COVID-19 в приблизително 50 страни, включително България.

Той инхибира вирусната РНК полимераза (генетичен материал) и по този начин предотвратява размножаването на вируса в човешките клетки

Това помага на организма да преодолее инфекцията и състоянието на пациента да се подобри по-бързо.

Лекарството е одобрено срещу ковид-19 от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Употребата му се препоръчва при възрастни и деца (над 12-годишна възраст и с тегло минимум 40 кг), които:

  • са с коронавирусна пневмония
  • се нуждаят от допълнителен кислород (с нисък или висок поток или друга неинвазивна вентилация в началото на лечението)

Резултати от проучване сред 1063 хоспитализирани ковид пациенти (120 с лека до умерена симптоматика и 943 с тежки симптоми) сочат, че:

  • пациентите, лекувани с ремдесивир, се възстановяват в рамките на около 11 дни

За сравнение, пациентите на плацебо се възстановяват приблизително за 15 дни.

Става ясно още, че времето за възстановяване на тежко болните ковид пациенти, които се нуждаят от допълнителен кислород, е:

  • 12 дни за лекуваните с ремдесивир
  • 18 дни за останалите

Вече е ясно, че пациентите с вариант омикрон могат да бъдат лекувани с ремдесивир. За превенция на инфектиране с този и всички останали варианти на ковид, пък спокойно може да се разчита на…

Имунобор Протект/Imunobor® Protect – природно средство за локална защита на ниво устна кухина от вирусни причинители. Всяка капсула комбинира силата на:

  • високопречистен бета глюкан
  • активна форма на витамин С
  • стандартизиран екстракт от плодовете на Роза канина със съдържание на натурален витамин С

Благодарение на технологичната форма (таблетки за смучене) активните съставки се освобождават бавно в организма и ефектът е по-дълготраен. Таблетките са с приятен ягодов вкус и са любими на децата. За постигане на оптимални резултати е желателно продуктът да се приема минимум 3 месеца, а в условията на епидемия – постоянно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: