усложнения след грип
4.7
(3)

Ако имунната система на човек не е в най-добрата си форма, то е много вероятно да се получат усложнения след грип. Те варират от леки до тежки и могат да засегнат различни органи и системи в тялото. Разбирането на потенциалните усложнения след грип и знанието как да бъдат управлявани е от решаващо значение за осигуряване на гладко възстановяване и предотвратяване на по-нататъшни здравословни проблеми.

Усложнения след грип – някои от тях могат да ви изненадат

При повечето хора грипът протича с наличие на болки в мускулите, болки в гърлото, втрисане, главоболие, висока температура, запушен нос и респираторни проблеми. Симптомите често отшумяват от 5 до 7 дни. В определени случаи обаче, особено при бременни, хора над 65-годишна възраст, малки деца и пациенти със съпътстващи заболявания, вследствие на грипа, възникват усложнения.

Респираторни усложнения след грип

Развитие на бронхит, пневмония и обостряне на основните респираторни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), са най-често срещаните усложнения след грип. По-специално внимание се обръща на пневмонията. Когато тя не се лекува или не се диагностицира навреме, често води до хоспитализация на пациента, а понякога и до летален край. Това се отнася особено за уязвими групи като възрастни хора и малки деца с отслабена имунна система. Пулмолозите алармират, че ранните симптоми на пневмония като кашлица, болки в гърдите, треска и задух приличат на тези на конвенционалния грип. Прилагането на симптоматично лечение у дома обаче е противопоказно, тъй като може да доведе до влошаване.

shop banner

Сърдечно-съдови усложнения след грип

Грипът може също така да има значителни последици за сърдечно-съдовото здраве, повишавайки риска от инфаркти, инсулти и възпаление на сърдечния мускул (миокардит). Възпалителният отговор, предизвикан от грипния вирус, може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, разкъсване на плаки в артериите и дестабилизиране на съществуващи сърдечно-съдови заболявания. Хората със сърдечни проблеми трябва да вземат допълнителни мерки по време на грипния сезон за предпазване от усложнения след грип.

Синузит и отит – усложнения след грип, които изискват намеса

Синузитът, често предизвикан от усложнения след вирусни инфекции като грип, възниква, когато носните проходи и синусите се възпалят и подуят. Симптомите могат да включват лицева болка или натиск, запушен нос, хрема и намалено обоняние. Тежките случаи на състоянието изискват медицинска намеса както и прием на антибиотици или други лекарства за облекчаване на симптомите. Ако синузитът не се лекува се увеличава риска от развитие на ушни инфекции. Това важи най-много за малките деца. Възпалението стига до евстахиевите тръби, които свързват средното ухо със задната част на носа и ги запушва. А това създава среда, благоприятна за бактериален растеж, което води до симптоми като болка в ушите, дренаж на течности и затруднения в слуха. Отново е необходима консултация с лекар, тъй като ако не се вземат навременни мерки за лечение, отитът може да доведе до загуба на слуха.

Предотвратяване на усложнения след грип с помощта на природата

Специалистите често напомнят, че до усложнения след грип може да не се стигне, ако се поддържа имунната система в изправност. За засилване на защитните сили на организма през грипния сезон те препоръчват на хората от рисковите групи редовен прием на мощния имуномодулатор Имунобор Бронхо / Imunobor® Broncho. Комбинацията от екстракт от Ехинацея и Котешки нокът в състава му осигурява мощна защита срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Редовният прием на продукта повишава противовирусната способност на организма чрез активиране на специфичните Т-клетки, които елиминират увредената клетка и вируса. Приложен по време на вирусна инфекция, той спомага за по-бързото възстановяване на организма. Освен това подобрява функцията на дихателната система, намалява колонизацията на назофарингеалната флора, премахва възпалението и предотвратява бактериалните усложнения. Приема се 3 пъти дневно по 1 капсула, след хранене в продължение на 10 дни. След този период се дозира по 2 капсули дневно. Има висок профил на безопасност и много добра поносимост при продължителен прием.

Потърсете го в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: