влияние на антибиотиците
5
(2)

Изследователи от медицински център Cedars-Sinai в Лос Анджелис установяват специфично за пола влияние на антибиотиците върху чревния микробиом. Проучването е проведено върху мъжки и женски гризачи, но учените са на мнение, че ефектът ще е същият и при хора. Резултатите са публикувани в сп. Frontiers in Microbiology. Те биха могли да имат отражение върху употребата на антибиотични средства за лечение и профилактика на бактериални инфекции.

Влияние на антибиотиците – идентифицирани са разлики при половете

„Открихме, че приемът на антибиотичен коктейл причинява значителни и специфични за пола промени в изпражненията, дебелото черво и тънките черва. Така например по-голяма загуба на микроби в изпражненията и тънките черва се наблюдава при мъжките гризачи“. Коментарът е на един от главните автори на проучването д-р Ручи Матур.

Припомняме, че отрицателните промени в микробното разнообразие в червата би могло да повлияе негативно на комуникацията между отделните имунни клетки. Това е в състояние да компрометира имунната система и да увеличи риска от бактериална инфекция.

shop banner

В своето изследване учените сравняват състава на чревния микробиом при мъжки и женски плъхове. Това се случва преди, по време и след лечение с широкоспектърни антибиотици, включително ванкомицин, ампицилин, метронидазол и неомицин.

Коментарът на експертите

„Проследихме състоянието на гризачите за известен период от време след спиране на антибиотиците. Резултатите ни изненадаха! Оказа се, че много от специфичните за пола промени, наблюдавани по време на лечението, се запазиха“. Думите са на друг от авторите на изследването Гонсало Пароди.

Учените отбелязват, че има проучвания, които идентифицират специфични ефекти от антибиотиците върху микробиома на дебелото черво при мишки. Тяхното изследване обаче е първото, което установява промените от антибиотичните средства в микробиома на тънките черва. И още нещо, което е важно. Използвани са мъжки и женски гризачи, при които няма значителни разлики в състава на микробиома преди лечението.

„Използвахме гризачи с подобни чревни микробиоми. Това ни позволи да идентифицираме промените в микробиомите на мъжки и женски гризачи, които биха могли да се припишат единствено на въздействието на антибиотиците”. Казват изследователите и допълват, че предстои да се провери ефектът и при хора.

На пазара у нас има висококачествен природен продукт, който може да намали негативното влияние на антибиотиците върху чревното здраве

Наши специалисти препоръчват на мъжете и жените да приемат заедно с антибиотика и Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic. Продуктът представлява уникална комбинация от оптимално количество пробиотик, пребиотик и мощен имуномодулатор. Всяка капсула съдържа 250 mg висок брой лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus и 250 mg висококачествен стандартизиран бета глюкан. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

Приеман според предписанието, продуктът подпомага ефективно дейността на чревната микрофлора и имунитета. Повишава локалната имунна защита на лигавиците в чревната система и подсилва естествените защитни сили на организма.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: