респираторен синцитиален вирус (рсв)
4.7
(3)

Респираторен синцитиален вирус (РСВ) се превръща във все по-голяма заплаха за здравето на децата. Повече за този силно заразен патоген, който може да доведе до тежки усложнения, ще разберем от д-р Ирене Риверо Кале. Тя е специалист по педиатрична инфектология и член на Консултативния комитет по ваксините към Испанската педиатрична асоциация.

Респираторен синцитиален вирус (РСВ) – поразява тежко децата под 1 година

„Респираторният синцитиален вирус е добре познат патоген, който циркулира от октомври до март. Обикновено повишена заболеваемост се наблюдава през студените месеци на годината. Най-уязвими са бебета под 1 година, в частност под 6 месеца. Въпреки това често се разболяват и хора над 60 години“, пояснява д-р Кале.

Експертката посочва, че инфекцията с респираторен синцитиален вирус при деца протича най-често с бронхиолит или бронхопневмония. Симптомите продължават средно между 5 и 7 дни.

shop banner

„Клиничните прояви са като при други респираторни инфекции – кашлица, секрети от носа, температура. Между 3-4 ден от заразата при заболелите деца могат да се появят допълнителни оплаквания. Такива са затруднения в дишането, намален апетит, раздразнителност и сънливост. Бронхиолитът е възпаление на най-малките разклонения на бронхите – бронхиолите. При задълбочаване на инфекциозния процес може да се развие бронхопневмония“, информира д-р Кале. Тя предупреждава, че най-застрашени от тежко протичане на заразата са децата под 6 месеца. Причината е незрялата им имунна система.

Специалистката посочва защо все повече деца се разболяват от респираторен синцитиален вирус

„Напоследък, особено след разхлабването на противоепидемичните мерки, инфекциите с респираторен синцитиален вирус зачестиха. Нормално е предвид отсъствието на имунитет към този патоген през последните 1-2 години, преминали под знака на мерките срещу коронавирус. Сега вече синцитиалният вирус се разпространява безпрепятствено“, казва д-р Кале. Тя препоръчва миенето на ръцете и избягването на затворени пространства с много хора като начин за превенция на инфекцията при малки деца.

Още един метод за профилактика на инфекция с респираторен синцитиален вирус (РСВ) при деца под 1 година

Български имунолози с активна медицинска и научна дейност препоръчват Имунобор Кидс сироп / Imunobor® Kids Syrup на най-малките. Продуктът съдържа най-бързите бета глюкани в България, което е безспорно предимство в сезона на вирусите. Бета глюканът е високопречистен (93%) и микронизиран за по-добро усвояване и по-мощен ефект. Редовният прием по 1 чаена лъжичка (5 мл) дневно на гладно осигурява цялостна защита на детския организъм срещу инфекции (вкл. и респираторно синцитиални).

Продуктът е в сиропна форма, удобна дори и за най-малките. Децата го обичат, защото е с приятен вкус на натурални диви ягоди. Няма нежелани ефекти. Подходящ е за целогодишна имуномодулация. Предлага се в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо, където постоянно има промоции и оферти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: