често боледуване
5
(3)

За често боледуване говорим, когато класическите симптоми на настинка и грип, като запушен нос, болки в гърлото и кашлица, ви „навестяват“ целогодишно, дори по няколко пъти на сезон. Ако ви се струва, че сте по-податливи на инфекции от околните, има голяма вероятност наистина да е така. В следващите редове ще научите защо.

Колко често е „нормално” да боледуваме?

Отговорът тук е строго индивидуален. Счита се, че е „нормално” възрастните да боледуват около 3-4 пъти в годината. Но при някои хора неразположенията са значително по-чести, а други изглежда остават незасегнати от грипния сезон. Ето кои са факторите, определящи индивидуалната склонност към боледуване.

Социална активност и често боледуване

На първо място има значение доколко организмът ни е изложен на болестотворни патогени и какви предпазни мерки взимаме, за да предотвратим попадането им в тялото. Така например хората с активен социален живот, било то по работа или за развлечение, са в по-голям риск от разболяване. Това важи в още по-голяма степен, ако не се спазва безупречна лична хигиена. За сравнение тези, които прекарват повече време у дома, редовно измиват ръцете си и носят предпазни маски при контакт на закрито, намаляват значително предпоставките за заразяване със сезонните вируси.

shop banner

Възраст

Възрастта е фактор за честотата на боледуване поради две причини. Годините от една страна имат връзка със срещата на имунната система с болестотворни микроорганизми, а от друга – на начина, по който имунната защита реагира. Децата в предучилищна възраст боледуват особено често, защото имат ежедневен контакт с много хора и все още нямат добре развит придобит имунитет.

При най-малките, които все още нямат изградени хигиенни навици, е възможно честотата на боледуване да е ежемесечна. По-големите деца се разболяват по-рядко (около 4-6 пъти годишно). А при възрастните, които имат изграден имунитет и хигиенни навици, се счита, че е нормално да боледуват от 2 до 4 пъти в годината.

Различни вируси

Здравните експерти отчитат липсата на сезонност като предпоставка за по-често боледуване. Преди пандемията обикновено се наблюдаваше само едно основно заболяване, циркулиращо в даден период от годината. Така че, заразяването с респираторен синцитиален вирус (RSV), предполагаше изграждането на известна защита срещу него и намаляваше вероятността от повторно разболяване до края на сезона. В момента се наблюдава едновременно разпространение на няколко вируса. Възможно е в рамките на сезона организмът да се сблъска с RSV, риновирус и парагрипен вирус, което не изключва вероятността от последователно заразяване и боледуване.

Често боледуване – зависи от функцията на имунната система

Не на последно място за честотата на боледуване има значение как реагира имунната защита при среща с болестотворни вируси и бактерии. Дали ще се разболеем и колко тежко ще прекараме инфекцията зависи от силата на имунитета. Ето защо си струва да се погрижите за него през сезона на настинките.

Специалистите препоръчват да се доверите на Имунобор / Imunobor® за надеждна имунопрофилактика при възрастни. Природният продукт съчетава цялата индийска медицина в една капсула. Активните съставки са кора на Котешки нокът 500 mg и по 50 mg Мака, Йерба мате и По деарко (Мравчено дърво). Натуралният имуномодулатор подпомага естествените защитни сили на организма като овладява възпалението и съдейства за справяне с патогенните микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички.

Отличен избор за малчуганите са продуктите Имунобор Кидс сироп/Imunobor® Kids Syrup за най-малките и Имунобор Кидс капсули/Imunobor® Kids VGcaps за деца в училищна възраст. Тайната на двата продукта е в активните съставки – микронизиран бета глюкан с най-висока чистота (93%) – в сиропната форма и бета глюкан и екстракт от Ехинацея – в капсулната. Те тренират имунната система на най-малките и подрастващите в борбата с инфекции като повишават броя и активността на белите кръвни телца. При редовен прием детският организъм е подсилен, тонусът – повишен, а боледуванията значително намаляват.

Всички продукти от фамилия Имунобор са с отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти. Търсете в аптечната мрежа в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: