дълъг ковид при деца
5
(1)

Макар и да не е често срещан, все пак има дълъг ковид при деца. С какво се характеризира състоянието и кога е нужно да се потърси помощ от педиатър. Отговорът на тези и други въпроси дава д-р Кристина Калво, която е:

  • завеждаща отделението по Педиатрия и инфекциозни болести в университетска болница „Ла Пас“ в Мадрид
  • президент на Испанското дружество по педиатрични инфекциозни болести (SEIP)

Дълъг ковид при деца – коментарът на специалиста

„Симптомите на дълъг ковид при децата са много разнообразни. По правило обаче те се припокриват с тези при продължителен ковид при възрастните. Сред най-честите са умора, мускулни и коремни болки, безсъние, апатия, затруднена концентрация, поддържане на лека температура продължително време“. Това казва д-р Калво.

По отношение на това дали детската ваксинация би могла да спре появата на персистиращия ковид специалистката споделя, че:

shop banner
  • е „възможно“ макар към момента да „няма достатъчно данни в тази посока“

„Имаме още какво да учим за ковид при децата. Някои проучвания сред възрастни обаче отчитат спад в честотата на персистиращ ковид след ваксинация“, информира д-р Калво. Тя потвърждава, че продължителният коронавирус „не е често срещан“ сред детската популация. По думите ѝ към днешна дата има данни за това състояние сред децата, но те са подвеждащи. Причината е, че проучванията се провеждат с различни методи и сред различни популации (обща педиатрична популация, хоспитализирани деца и др.).

Ето кога да се търси лекарска помощ

„Ако детето е със симптоми на ковид повече от месец, трябва да се подозира дълъг ковид. Тук обаче има едно „но“. То е, че за персистиращ ковид се говори, когато е налице поне един симптом, който не изчезва в продължение на 12 седмици“. На това обръща внимание д-р Калво. Тя е категорична, че при наличие на състоянието децата се нуждаят от широкоспектърен терапевтичен подход. „Прогнозата е добра, нужно е само време и търпение от страна на родителите и децата, за да изчезнат симптомите“. Казва накрая д-р Калво.

За профилактика и лечение на дълъг ковид при деца много специалисти имунолози у нас препоръчват…

Сиропната форма с неустоим вкус на диви ягоди е предназначена за най-малките, а капсулната – за децата в училищна възраст.

Активна съставка и в двата продукта е бета-глюканът – единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Приемът на този естествен полизахарид е силно препоръчителен в условия на епидемична обстановка.

Бета-глюканът в сиропната форма е микронизиран с цел още по-висока ефективност и по-бързо действие. В капсулната форма действието му е допълнено от екстракт от Ехинацея, чийто ефект е доказан в дългата клинична практика.

И двата продукта предлагат работещо решение срещу имунна дисрегулация в детската възраст. Имат ясен механизъм на действие и удобна дозировка (веднъж дневно).

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: