ковид при деца
5
(2)

Един от най-страшните аспекти на пандемията е тежкото протичане на Ковид при деца, макар и рядко срещано. В повечето случаи заразените малчугани се справят по-добре от възрастните с коронавирусната инфекция и тя протича безсимптомно или с леки оплаквания. Но един малък процент от децата получават внезапни усложнения от Ковид-19 и стигат до болнично лечение поради възпаление на сърцето, бели дробове, бъбреци и мозъка, висока температура, кожни обриви и болки в корема. Изследователите наричат това усложнение мултисистемен възпалителен синдром при деца. Някои специалисти предполагат, че е специфична за SARS-CoV-2 форма на болестта на Кавазаки – рядко детско възпалително състояние.

Проучване за протичането на Ковид-19

Една от големите мистерии, които затрудняват управлението на Ковид-19, е строго индивидуалното протичане на вирусната инфекция. Някои от пациентите се справят със заразата, проявявайки леки до умерени симптоми, а други стигат до апаратно дишане в болничните отделения. През 2020 г. учени започват да изследват наличието на вродени грешки (генетични мутации) на имунитета сред здрави хора, прекарали тежки форми на Ковид-19. Те целят да изследват и деца с мултисистемен възпалителен синдром.

За целта професор Жан-Лоран Казанова, ръководител на Лаборатория Сейнт Джайлс по човешка генетика на инфекциозни болести в Университета Рокфелер и неговия екип събират непрекъснато нарастваща база данни от стотици напълно секвенирани геноми на жертви на Ковид-19 от болници в Северна Америка, Азия, Европа, Латинска Америка, Океания и Близкия изток. Те достигат до няколко открития за генетичните предразположения на индивиди, които развиват тежка форма на Ковид.

shop banner

Повече за случаите на Ковид при деца

Изследователският екип анализира геномите на 558 деца, които са имали мултисистемен възпалителен синдром. Пет деца, които нямат връзка помежду си, от четири страни – Турция, Испания, Филипините и Канада – споделят мутации в три тясно свързани гена, контролиращи пътя на OAS-RNase L, който участва във вирусния отговор. OAS-RNase L е мощен интерферон-регулиран антивирусен път, който силно ограничава патогенезата на много различни видове вируси.

Но при петте деца с генетични мутации пътят OAS-RNase L не е успял да се активира в отговор на SARS-CoV-2. Вместо това клетките използват друг път, известен като MAVS, който провокира „армия“ от дендритни клетки, фагоцити, моноцити и макрофаги да атакуват масово вирусните нашественици. MAVS пътят действа като вид ускорител на имунния отговор.

„Фагоцитите произвеждат прекомерни нива на възпалителни цитокини, хемокини, растежни фактори и интерферони. Получава се масивно възпаление“, казва проф. Казанова. Изследването дава яснота върху това как проблемните гени могат да провокират мултисистемен възпалителен синдром при деца от някои популации. Но изследователите все пак подчертават, че това са само 1% от децата, включени в проучването и са необходими още изследвания по темата.

Природна антивирусна терапия за деца

За профилактика и лечение на коронавирусна инфекция (и не само) при най-малките може да се доверите на продуктите от Имунобор Кидс групата:

  • Имунобор Кидс сироп / Imunobor® Kids Syrup
  • Имунобор Кидс капсули /Imunobor® Kids VGcaps
  • Имунобор Кидс Актив сироп / Imunobor® Kids Activ Syrup
  • Имунобор Кидс Актив капсули / Imunobor® Kids Activ VGcaps

Приемът им дава бърз резултат благодарение на мощния антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Натуралната терапия предотвратява усложнения при боледуване. Продуктите имат ясен механизъм на действие. Могат да се прилагат при алергии и други придружаващи заболявания. Имат удобен прием, като сиропните форми са подходящи за най-малките. Те ги обичат заради приятния вкус на натурални диви ягоди.

Всички продукти от групата може да откриете в аптеките в страната или онлайн на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: