коронавирус при младите
5
(2)

Пушенето (включително на електронни цигари) повишава опасността от тежко заразяване с коронавирус при младите/младежите. Това сочи скорошно изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA). Резултатите са публикувани в сп. The Journal of Molecular Medicine.

„Тютюнопушенето е вредно, но и вейпингът (пушене на електронни цигари) не е безобиден. Знае се, че опасният навик е свързан с висок риск от белодробни заболявания. Сега се установи, че предразполага и към разболяване с ковид-19. Интересно е откритието, че тютюнопушенето води до промяна в нивата на ключови протеини, които коронавирусът „използва“, за да се репликира“. Това коментира водещият автор д-р Теодорос Келесидис. Той е специалист по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Калифорнийския университет.

Коронавирус при младите/младежите – цигарите като рисков фактор

Д-р Келесидис и колегите му изследват проби от кръвна плазма. Въпросната плазма е събирана преди пандемията от 45 непушачи, 30 пушачи на електронни цигари и 29 пушачи на обикновени цигари. Изследователите проследяват нивата на протеини, които позволяват на коронавируса да се репликира в организма. Това са ACE2 (ангиотензин-конвертиращия ензим 2), фурин, Ang II (ангиотензин II), Ang – (1-7) (ангиотензин – [1–7]), IL-6R (интерлевкин-6 рецептор), sCD163 (разтворим клъстер на диференциация 163) и L-селектин. Последните 3 протеина – IL-6R, sCD163 и L-селектин – се регулират от протеина ADAM17.

shop banner

При анализа на данните учените установяват, че нивата на фурин, sCD163 и L-селектин са завишени в кръвната плазмата на млади пушачи

Това дава основание да се смята, че има повишена активност на фурин и ADAM17 в имунните клетки. Твърде е вероятно подобна активност да има и в повърхностните клетки на белите дробове при здрави пушачи на обикновени и на електронни цигари.

„Възможно е любителите на електронни цигари да са изложени на по-висок риск от развитие на коронавирус и възпалителни белодробни заболявания от непушачите. Все пак електронните цигари не са безвредна алтернатива на класическите цигари“, подчертава д-р Келесидис.

Значително по-малък риск от коронавирус при младите/младежите

Отказването на цигарите (включително електронните) е първата крачка към ограничаване опасността от коронавирусна инфекция при младите пушачи. Втората стъпка е подсилването на имунитета.

За децата в училищна възраст е удачен приемът на Имунобор Кидс капсули / Imunobor® Kids VGcaps. Всяка капсула съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Ехинацея 40 mg и бета-глюкан 150 mg. Формулата е така разработена, че да стимулира производството на имунни тела. А също и да засилва активността на имунните клетки и способността им да убиват бактерии и други микроорганизми.

За младите хора в активна възраст е подходящ Имунобор / Imunobor®. Той укрепва имунната система и повишава естествената защита на организма. Осигурява екстракти от кора на Котешки нокът 500 mg, корен на Мака 50 mg, листа на Йерба мате 50 mg и По деарко (Мравчено дърво) 50 mg. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

Продуктите са особено подходящи за профилактика на инфекции (вирусни, бактериални и гъбични).

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: