риновирусни инфекции при децата
5
(2)

Риновирусни инфекции при децата се причиняват от риноривуси и са основните виновници за постоянно течащия нос на мъниците. Те са отговорни за настинката и засягат най-често децата до 2 годишна възраст. Инфекцията може да достигне до гърлото, ушите, синусите, а усложненията да доведат до пневмония или бронхиолит. Затова разберете повече за риновирусните инфекции и как да се справите с тях без усложнения.

Особености и симптоми на риновирусни инфекции при децата

Предаването на риновируса се осъществява по въздушно – капков път (кихане, кашляне), чрез докосване на заразени повърхности или играчки на други връстници. Инкубационният период на риновирусните инфекции при деца и изразяване на симптомите е кратък, около 2-3 дни. Самото заболяване може да трае 1 или 2 седмици. По-тежко инфекцията протича при малчуганите, страдащи от астма, при склонните към често боледуване и отслабен имунитет. При тези групи симптоматика може да се наблюдава за повече от 2 седмици, като е необходим постоянен контрол, заради по-големия риск от усложнения. Най-често изразените симптоми са:

    • Течащ нос
    • Висока температура – 38-39 градуса
    • Хрема
    • Болки в гърлото
    • Болки в тялото
    • Главоболие
    • Раздразнителност

Специално внимание се обръща на секрета от носа при риновирусните инфекции при деца. Първоначално той е прозрачен, воднист, а впоследствие се сгъстява, придобива жълт, зеленикав, кафеникав или сивкав цвят. Това е и един от признаците за влошаване на състоянието.

shop banner

Лечение на риновирусни инфекции при децата

Лечението обикновено е симптоматично, като се лекува хремата най-вече и се дават температуропонижаващи средства, когато се налага. Те трябва да съобразени според препоръките на лекаря, теглото и годините на детето. Важно е да се отбележи, че антибиотично лечение при риновирусни инфекции при децата не се налага, освен ако няма доказана вторична бактериална инфекция.

Препоръки за превенция и справяне с риновирусните инфекции при децата в домашни условия

В масовото разпространение на риновирусни инфекции при децата, особено през зимата, трябва да се включат няколко предпазни мерки. На първо място е добре да се избягва струпването на хора, най-вече на закрито място като молове, детски центрове и детски учебни заведения, ако се налага. Освен това на детето трябва да се поддържа изрядна лична хигиена – често миене на ръце, използване на еднократни кърпички за издухване на носа. За да облекчите симптомите на малчугана и да направите преминаването през този тип инфекция по-лесно и бързо е добре да:

  • правите инхалации с подходящ за целта разтвор
  • проветрявате често
  • подсигурите условия в стаята – нормална температура, подходяща влажност
  • предлагате пресни плодове, богати на витамин C, топли течности – чайове, бульони
  • изкарвате детето на чист въздух, ако състоянието му го позволява
  • подсилите имунната система с висококачествени продукти

Природни средства за лечение на риновирусни инфекции при децата

За да не се стигне до усложнение на заболяването, както и за съкращаване на времето на боледуване педиатрите препоръчват употребата на Имунобор Кидс Актив Сироп / Imunobor® Kids Activ Syrup за най-малките и Имунобор Кидс Актив Капсули / Imunobor® Kids Activ VGcaps, за децата в училищна възраст. Продуктът в сиропната форма осигурява бърз антивирусен ефект, имунен отговор на детския организъм и цялостна защита от вируси, бактерии и гъбички. Той е без терапевтичен провал на база на дългогодишна употреба и с висок профил на безопасност при продължителен прием. Мощното му действие се дължи на добре подбрания състав от микронизиран бета глюкан и активна форма на витамин C. Терапевтичното средство може да се използва в различни дозови режими. В този случай при първи симптоми на риновирусни инфекции при децата той се дозира 3 пъти дневно по 15 мл, до овладяване на водещия симптом. След това се преминава в стандартна дозировка – 5 мл на ден. Продуктът в капсулната форма е с комбинация в състава си от бета глюкан, витамин C и висококачествен екстракт от Ехинацея. Приема се 3 пъти на ден по 2 капсули при наличието на признаци на инфекция. След отшумяване на основния симптом само по 2 капсули дневно. За оптимален ефект и поддържане на здрав детски организъм се препоръчва продължителен прием на продуктите поне 3 месеца.

Потърсете ги в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: