тонзилит
4.7
(3)

Тонзилит е възпаление на сливиците – лимфни органи в задната част на устната кухина и горната част на гърлото. Те изпълняват важна бариерна функция като спират навлизането на патогенни микроорганизми в тялото. Подуването на сливиците обикновено е индикация, че е налице инфекция. В следващите редове споделяме повече за симптомите, причините и овладяването на тонзилит.

Причини за тонзилит

Най-честата причина за подуването на сливиците са вирусните инфекции като тези, които причиняват обикновените сезонни настинки. Но бактериални инфекции, като стрептококи от група А, също могат да доведат до тонзилит. Важно е да уточним, че възпалението на сливиците само по себе си не е заразно, но вирусите и бактериите, които инфектират организма и причиняват неприятните симптоми, се предават от човек на човек. Тонзилитът е най-често срещан сред малките деца и подрастващите поради две причини. От една страна те са по-склонни да прекарват повече време в непосредствена близост до другите, като малчуганите често нямат изградени хигиенни навици. От друга страна при децата и тийнейджърите се наблюдава по-изпъкнала тъкан на сливиците. С напредване на годините тя се свива и опасността от възпаление на сливиците намалява.

Симптоми на тонзилит

При възпалени сливици най-често се наблюдават следните симптоми:

shop banner
  • зачервени, подути сливици
  • възпалено гърло
  • налепи по сливиците
  • силен гърлобол
  • затруднено или болезнено преглъщане
  • болезненост при говорене
  • увеличени, чувствителни лимфни възли на шията
  • болка в ухото
  • главоболие

При бебета и малки деца, които не могат да споделят оплакванията си, следете за тези симптоми на тонзилит:

  • висока температура
  • отделяне на повече лиги поради затруднено преглъщане
  • липса на апетит
  • повишена раздразнителност

Домашни препоръки при възпалени сливици

Лечението на тонзилит зависи от причинителя на възпалението и тежестта на оплакванията. Независимо дали имате предписана медикаментозна терапия, или не, няколко препоръки ще ви помогнат да облекчите болезнените оплаквания у дома. На първо място е важно да се приемат достатъчно течности, но те в никакъв случай не бива да са горещи. Заложете на хладка вода, чай или бульон. Препоръчително е засегнатия да се храни предимно с меки или течни храни, които не дразнят възпаленото гърло и подутите сливици. Използването на овлажнител за въздуха също е от полза, особено през нощта, когато пациентите с тонзилит често се оплакват от запушен нос и сухо гърло. Гаргарата със сода е отлично домашно средство за прочистване на възпалените сливици от налепи. Содата алкализира средата в устната кухина, като по този начин „убива“ патогенните вируси и бактерии.

Терапия с природен продукт при тонзилит

За овладяване на възпалението и съпътстващите болезнени симптоми при тонзилит може да се доверите на Имунобор Протект / Imunobor® Protect. Това е мощен имуномодулатор в депо таблетки за смучене с приятен ягодов вкус. Съдържа рационална комбинация от микронизиран бета глюкан, витамин C и екстракт от плодовете на Роза канина със съдържание на натурален витамин С. Този състав на продукта го прави подходящо средство за укрепване на локалния имунитет, тонизиране на организма и справяне с подутите сливици и възпалението на ниво устна кухина. Има отлична поносимост и е напълно безвреден. Може да се използва както от деца, така и от възрастни. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: