имунотерапия
0
(0)

Имунотерапията най-общо се определя като метод на лечение на различни заболявания, при който се извършва модулиране на имунната система на болния. Главната група заболявания, които днес са обект на лечение с имунотерапия са алергиите (алергични реакции), астмата и други респираторни прояви. Имунотерапевтичните методи са насочени към елиминиране на причините, водещи до възникване на тези състояния.

Американската администрация по храните и лекарствата наскоро е провела специално изследване по повод ползването на имунотерапия при лечението на някои алергични състояния. Изследващите посочват широкото разпространение на хранителната алергия, алергията към полени, астмата и другите респираторни алергични реакции. В допълнение отбелязват, че тези състояния имат негативен ефект върху качеството на живот на засегнатия и се проявяват все по-често при малки деца, поради повсеместното индустриално и общо замърсяване на средата около нас. Като заключение учените посочват важността на алергенната имунотерапия като метод за лечение на хора с хиперсензитивност към някои храни и аероалергени (като полен например).

При алергенната имунотерапия пациентът се подлага на въздействието на променящи се дози от алергена, който в неговия случай предизвиква алергична реакция (храна, полени и др.). Започва се с много малки дози от него и те постепенно се повишават. В отговор на това стъпаловидно дразнене организмът променя количеството на произвежданите антитела срещу този алерген. Крайният ефект от този метод е намаляване на свръхсенсибилизацията на имунната система към въпросния алерген, намаляване силата на алергичните реакции и в крайна сметка – овладяване на алергията.

shop banner

Имунотерапия при хранителна алергия – трудности при децата

Алергията към определени храни се установява чрез проследяване реакцията на пациента след тяхната консумация. Като основен показател се ползва наличието в кръвта на имуноглобулин Е, който се синтезира при алергична реакция. Той е наличен само при пациенти, алергични към приетите храни.

Имунотерапията на такива пациенти е насочена към десенсибилизация на организма им и премахване на силния имунен отговор след прием на определени храни. Такъв имунен отговор под формата на силна алергична реакция в някои случаи може да застраши живота на алергичния човек.

Лечението с имунотерапия при хранителна алергия днес се провежда със следните средства:

– орални

– сублингвални (прилагат се подезично)

– субкутанни (с раменни инжекции)

Имунотерапията при малки деца се провежда с определени трудности. От една страна е трудно установяването на минималната доза алергени, която предизвиква алергична реакция. Малкото дете е неспособно да обясни дали усеща определени симптоми. От друга страна евентуално повръщане, отпадналост или сърбежи при малките деца са симптоми на различни състояния и е много трудно да се установи дали причина за появата им е именно алергична реакция към храна.

Кога имунотерапията се счита за успешна?

Целта на имунотерапията е да се постигне устойчива десенсибилизация на организма към факторите, които по-рано са предизвиквали алергична реакция. Това ще рече, че те вече не действат като алергени и дори при контакт с тях пациентът не проявява нежелани симптоми.

Достатъчна ли е алергенната имунотерапия при децата?

Продължителността на провеждане на имунотерапията зависи от това дали се цели овладяване на сезонна алергия, например към полени, или на целогодишна – алергия към храна, прах, акари, козина от животни.

Имайки предвид връзката между алергичните реакции и имунната система обаче е важно да се разчита на приема и на качествени имуномодулатори. Те допринасят за модулиране на имунната система и помагат за това тя да спре да реагира с алергична реакция след приема на продукти, които нормално не се разглеждат като алергени, например хранителните продукти.

Като водещ сред имуномодулаторите се посочва бета глюкан, неслучайно наречен имуномодулаторът на бъдещето. Оптимални дози от него се съдържат в природните продукти Имунобор/Imunobor® Кидс Актив сироп и Имунобор Кидс Актив капсули, специално създадени за детската имунна система. Техният прием е идеално допълнение към имунотерапията при деца с алергии.
Продуктите Имунобор може да се приемат продължително време и доказано спомагат за модулирането на имунната система и овладяването на склонността към алергични реакции.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: