Ентеровируси
0
(0)

Всеки чака с нетърпение лятото – време, през което се наслаждаваме на преживявания сред природата и се забавляваме. В тази връзка, какво би било по-нечестно от това да пипнем летен вирус? Рискът не е малък, защото летните ентеровируси дебнат навсякъде.

Най-честите причинители на летен вирус

Бумът на случаите на настинка и грип през зимата се дължи основно на вируси от групата на т.нар. риновируси. Те са най-приспособими към студеното време и са най-честият причинител на инфекции на дихателните пътища през зимния период.

През лятото вирусната обстановка търпи сериозни промени. В основата на летните инфекции стоят основно т.нар. ентеровируси. Те са втората най-разпространена група вируси след риновирусите. Описани са поне 60 вида, които поразяват основно очите, носоглътката и чревния тракт. В световен мащаб в периода между месеците юни и октомври ентеровирусите предизвикват между 10 и 15 милиона случаи на очна, дихателна и чревна инфекция.

Симптоми на заразяване с ентеровирус

Основните признаци на ентеровирусна инфекция в голяма степен наподобяват тези при грип. Налице са:

  • рязко повишаване на телесната температура до 39-40 градуса
  • респираторни оплаквания като течащ нос и възпалено гърло
  • главоболие
  • мускулни болки
  • стомашно-чревни оплаквания като диария, повръщане
  • по-рядко срещаните симптоми на ентеровирусна инфекция включват зачервяване на очите (конюнктивит), обрив по кожата и др.

Силата на изява на тези симптоми, както и вероятността за заразяване с летен вирус зависи основно от това доколко активна е имунната система през лятото.

Лечение и профилактика на ентеровирусните инфекции през лятото

Високите температури и влажност през лятото стимулират развитието на ентеровирусите. Разпространението им често бележи пикове с бум на някои чревни и респираторни инфекции. Заразяването става лесно при контакт с болен или със заразена повърхност. Потърпевшите често са деца и бебета и заразяване може да стане дори при контакт с памперсите на малчуганите. Затова ключова роля за профилактиката играе добрата хигиена.

Инфекциите, причинени от ентеровируси, обикновено отминават за седмица, но симптомите може да имат сериозна изява. Затова е добре да се вземат необходимите мерки за предпазване от заразяване и да се поддържа силен имунитет. Продуктите от фамилия Имунобор/Imunobor® са идеалното и доказано ефективно средство за предпазване на деца и възрастни.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: