Херпангина
5
(1)

Като херпангина се определя заболяването, което се проявява с прозрачни мехурчета (мехурчест обрив) по мекото небце и горната част на гърлото.

Херпангина при деца – причинители и симптоми

Развитие на херпангина се наблюдава основно сред децата. Причинителят е специфичен ентеровирус. Вирусните частици се разпространяват изключително лесно и заразяването става основно по въздушно-капков (орален) път. Недобрият надзор над децата и масовите им събирания в училища и детски градини е причина детската група да е преобладаваща сред заразените с херпангина.

Симптомите при тази вирусна инфекция силно наподобяват тези при друго характерно за децата заболяване – т.нар. болест “ръка, крак, уста”. Регистрират се в продължение на 2-3 дни, до седмица, и включват:

shop banner

– най-характерният симптом – мехурчета по небцето и гърлото

– повишена температура (до 39-40 градуса)

– подуване на подчелюстните и шийните лимфни възли

– загуба на апетит

– главоболие

– повръщане

До 2 дни след появата на първите симптоми се появява и характерният мехурчест обрив. Мехурчетата лесно се пукат и се образуват язвички, които обаче зарастват и изчезват в рамките на няколко дни.
Макар и рядко, усложнения са възможни. Те включват обезводняване, сухота в устата, силна сънливост, повишена чувствителност към светлина и влошаване на общото състояние. Не се наблюдават трайни увреждания.

Херпангина – лечение и успешни методи за профилактика

Лечението при херпангина е основно симптоматично. Определя се от няколко фактора като:

– възраст на детето

– непоносимост или алергия към определени лекарства

– специфика на оплакванията

Вирусната природа на заболяването елиминира възможността за прилагане на антибиотично лечение. Затова от ключово значение е профилактиката. Основен компонент в случая е стимулирането на имунитета при децата. При херпангината не се наблюдава сезонност на проявите. Това е поредното потвърждение, че силният имунитет, особено при децата, трябва да е целогодишна грижа.

За активен и силен имунитет при децата може да разчитате на Имунобор Кидс/Imunobor® Kids сироп и капсули. Тези продукти подпомагат имунната система на децата. Засилват активността на имунните клетки и способността им да убиват вируси (включително ентеровируси) и други микроорганизми.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: