дисбиоза
5
(2)

Най-често вследствие на стомашен дискомфорт може да се чуе диагнозата дисбиоза. Важно е да се знаят причините и признаците на състоянието, тъй като в дългосрочен план може да предизвика сериозни вреди на организма. Затова днешната статията цели да даде по-голяма яснота за иначе на пръв поглед незначителната дисбиоза.

Какво представлява дисбиоза – всичко по въпроса

Състоянието дисбиоза се отнася до дисбаланс на микробни видове и намаляване на тяхното разнообразие в определени телесни микробиоми. Дисбиозата или още известна като дисбактериоза обикновено се свързва с нарушена функция на чревната бариера и възпаление, заради прекомерен имунен отговор. В резултат на това полезните бактерии обикновено са сведени до минимум, докато други, които могат да бъдат вредни се увеличават. Стомашно-чревният тракт е дом на множество микроорганизми. Информацията на цялата микробна общност се комбинира, за да образува чревната флора. Чревната микробиота се разглежда като действителен телесен орган, който допринася за благосъстоянието на организма. Чревната дисбиоза може да повлияе на локални и системни процеси, като трансформация на хранителни вещества, снабдяване с витамини, имунитет, комуникация между червата и мозъка.

Фактори, които допринасят за развитие на дисбиоза

Основните фактори, които влияят върху състава на микробиотата и причиняват дисбиоза, включват:

shop banner
  • лекарства, по-специално антибиотици
  • диетични промени
  • психологически и физически стрес

Употребата на антибиотици е най-честата и значима причина за големи промени в естествената микрофлора на тялото. Обикновено това е свързано със спектъра на активност, дозировката и продължителността на приложение. Колкото по-големи са те, толкова по-значително е тяхното негативно въздействие. Прекомерната консумация на храни, богати на серни съединения като например говеждо, спанак, броколи, ядки, нахут, протеини и захар може да доведе до вредни ефекти върху чревната микробиота. Това става като се променя микробния баланс, намалява се естествената секреция на стомашно-чревния тракт и се повишава възпалението. По същия начин стресът може да предизвика значителни промени в чревната микрофлора. А това от своя страна да причини значително намаляване на полезните бактерии, като Лактобацили и Бифидобактерии, и увеличаване на потенциално болестотворни микроорганизми, като например Ешерихия коли. Често един единствен фактор не е достатъчен, за да се предизвика дисбиоза. Чревната микробиота има естествена устойчивост и уникален капацитет да се адаптира към променящите се условия на околната среда. Обратно, комбинираните действия на няколко фактора могат в крайна сметка да предизвикат патологично значими промени в нея, а по-късно и дисбиоза.

Сигнали подсказващи за наличие на дисбиоза

Проблемите със стомашно-чревния тракт са ясен сигнал за дисбиоза. Най-често се проявяват под формата на газове, подуване на корема, диария или запек, както и синдром на раздразненото дебело черво. Дисбалансът на чревните бактерии може да доведе и до липса на някои жизненоважни витамини като D, K, B7, B12, както и минерали, като магнезий. Видът на кожата е пряко отражение на състоянието дисбиоза. И поради тази причина кожни проблеми като акне, екзема, псориазис и розацея, често издават дисбаланс на чревните бактерии.

При дисбиоза, най-доброто решение е висококачествен синбиотик за ежедневна употреба

Независимо от причините, довели до нарушаване на равновесието на чревните бактерии, най-ефективно възстановяване на баланса помежду им се постига чрез редовен прием на синбиотик. Той спомага за нормализиране на чревната флора благодарение на правилното съчетаване между пробиотик и пребиотик. В този случай подходящо средство е Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic, който едновременно възстановява чревния баланс и регулира имунитета. Всяка капсула съдържа висок брой лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus и висококачествен стандартизиран бета глюкан. Продуктът повишава локалната имунна защита на лигавицата в червата. Оказва директен антимикробен ефект, нормализира чревната микрофлора, насочва имунитета в правилната посока. Има висок профил на безопасност и е подходящ за възрастни, деца и бременни жени. При наличие на проблем се приема по 1 капсула 3 пъти дневно за 10 дни. След овладяване на симптомите се преминава към поддържащо лечение с по 2 капсули дневно.

Може да се намери в аптечната мрежа в страната или за по-удобно да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: