здрав микробиом
5
(1)

Здрав микробиом (уникалната съвкупност от микроорганизми в тялото) – това вероятно е ключът към предотвратяване на фатални инфекции при критични пациенти. Предположението е на учени от университета в Калгари, Канада. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в сп. Nature Medicine.

Здрав микробиом – предпоставка за спад на болничните инфекции

Между 20 и 50% от критично болните пациенти развиват животозастрашаващи инфекции – нещо, което значително увеличава риска от смърт. Обикновено това се случва по време или след престой в интензивно отделение.

„Въпреки прилагането на антибиотици болничните инфекции си остават основен клиничен проблем без добро решение“. Това изтъква д-р Брейдън Макдоналад. Той е лекар в интензивното отделение на медицински център Foothills и доцент във Факултета по медицина на университета в Калгари.

shop banner

Фокус в изследването на канадските учени са естествените защитни сили на тялото срещу инфекции. Тази различна перспектива дава възможност на членовете на екипа да разберат защо някои пациенти са по-податливи към животозастрашаващи инфекции от други.

Проучването е проведено сред 51 наскоро хоспитализирани пациенти в интензивно отделение. Участниците са изследвани през първата седмица на остро критично заболяване.

Резултатите са повече от интересни. Те сочат, че чревната микробиота и системният имунитет работят съвместно като динамична „метасистема“. Отчита се и следната закономерност…

Нарушенията на чревната микробиота и имунната дисфункция са свързани със значително по-високи нива на вътреболнични инфекции

„В хода на изследването установихме, че т. нар. „лоши“ бактерии, които са естествени обитатели на червата, влияят негативно върху имунните функции. При критично заболяване, когато чревният микробиом е нарушен, именно тези бактерии имат отношение към имунитета“. Коментарът идва от Джаред Шлехте, докторант на д-р Макдоналд и главен автор на проучването.

Данните от изследването сочат, че пациентите със свръхрастеж на въпросните „лоши“ бактерии са изправени пред най-висок риск от сериозни болнични инфекции.

„Информацията е важна, тъй като ни позволява да търсим както по-ефективно лечение, така и по-ефективна превенция на вътреболничните инфекции. Ако искаме да се справим, трябва да възприемем цялостен поглед върху нещата. Не би могло и да е иначе. Особено като се има предвид, че чревната микрофлора е тясно свързана с имунитета“, казва в заключение д-р Макдоналд.

За още по-здрав микробиом и по-силна имунна система

Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic е продуктът, препоръчван от български лекари и фармацевти за дейността на чревната микрофлора и имунитета. Той представлява комбинация от висок брой лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus („добрите“ бактерии) и висококачествен стандартизиран бета-глюкан. Това е една мощна комбинация с доказан ефект, която действа едновременно в няколко направления. Укрепва имунната система, повишава локалната имунна защита на лигавицата в чревната и урогениталната система. Нормализира чревната микрофлора и повишава естествената имунна защита на организма.

Продуктът е наличен в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg. Цената е достъпна, а качеството – ненадминато.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: