загуба на обоняние след ковид-19
0
(0)

Част от пациентите не успяват да се преборят с неприятната загуба на обоняние след ковид-19. Един от най-разпространените симптоми на вирусната инфекция може да се задържи дълго след острата фаза на заболяването, а учените вече имат обяснение за персистиращото смущение. Повече по любопитната тема споделяме в следващите редове.

Причина за загуба на обоняние след ковид-19

Според изследване, проведено от учени от университета „Дюк“ в щата Северна Каролина, причина за загубата на обоняние при ковид-19 е продължаващата имунна атака върху нервните клетки, които отговорят за възприемането на миризми, и спадът в числеността на тези рецептори. При някои пациенти тези клетки не се възстановяват напълно, дори след преболедуване на коронавирусната инфекция.

„Един от първите симптоми на ковид-19 е загубата на обоняние“, споделя Брадли Голдщайн от изследователския екип. „За щастие повечето хора, които имат променено обоняние по време на острата фаза на вирусната инфекция, се възстановяват в рамките на една-две седмици. Но при някои пациенти загубата на мирис не отшумява в продължение на месеци, дори години“, допълва той. Именно върху тези случаи се фокусира новото изследване.

shop banner

Повече за проучването

За целите на проучването изследователският екип на Брадли Голдщайн анализира назални проби, взети от 24 пациенти. Девет от доброволците, участващи в експеримента, са с продължителна загуба на обоняние след боледуване с ковид-19. Учените установяват, че възпалителните процеси не утихват, въпреки че острата фаза на коронавирусната инфекция е отшумяла. Не само, че епителът в носната кухина, където се намират обонятелните нервни клетки, е увреден от възпалението, но и числеността на тези сензорни клетки е намаляла, вероятно поради персистиращата инфламация. „Открития са поразителни“, коментира Голдщайн. Той допълва, че находката дори наподобява протичането на някакъв автоимунен процес в носната кухина.

Изследователите уточняват, че са необходими още проучвания по темата. Но добрата новина е, че нервните клетки имат способността да се възстановяват. Това дава надежди за поне частично възвръщане на обонянието при пациентите, преболедували ковид-19, които продължават да не усещат аромати.

Макар да се фокусира върху загубата на обоняние, проучването отваря вратите за провеждане на изследвания относно други нестихващи симптоми на ковид-19 (дълъг ковид), като умора, задух и мозъчна мъгла. Предполага се, че персистиращите оплаквания може би са провокирани от сходни биологични механизми.

Природен продукт за предотвратяване на дългосрочните последици след боледуване с ковид-19

За подсилване на естествените съпротивителни сили на организма, може да се доверите на Имуфлам /Imuflam®. Приемът на натуралното средство помага за регулиране на имунния дисбаланс и овладява възпалението, болковия синдром и алергичната реакция. Широкоспектърното действие върху имунната система се дължи на комбинацията от две активни съставки:

  • екстракт от Котешки нокът – 350 mg
  • екстракт от Танацетум партениум (съдържа 0.6 mg партенолид) – 150 mg

Продуктът се препоръчва за прием по време на боледуване и във възстановителния период след ковид-19. Подходящ е за продължителна употреба. Оптимален ефект се наблюдава при прием минимум 3 месеца. Специалистите препоръчват продукта и на хора, на които им предстои поставяне на ваксина. Той подготвя организма за имунизацията и намалява риска от странични ефекти от ваксината. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: