коронавирус жени
5
(2)

Има все повече доказателства, че болшинството жени са по-малко уязвими към новия коронавирус (COVID-19). Освен че броят на заразените дами е по-нисък, те имат по-леки симптоми и по-малко сериозни усложнения от мъжете.

Според бюлетин на италианския Висш здравен институт от 23 март 2020 г. 58% от пациентите с коронавирус са мъже, а не жени

Пак оттам става ясно, че „разпределението на случаите по пол е в полза на мъжете във възрастовата група 70-79 години. Във възрастовата група над 90 години тенденцията се обръща. Броят на жени с ковид надвишава този на мъжете. Като най-вероятна причина за това се сочи фактът, че жените са по-дълголетни от мъжете.

По-всичко изглежда, че дамите (особено в по-млада възраст) имат по-благоприятен изход от заболяването. Доклад на Висшия здравен институт на Италия от 20 март 2020 г., в който са описани 3200 случаи на заразени и починали пациенти с ковид, посочва, че:

shop banner
  • едва 29,4% от жертвите на COVID-19 са жени
  • жените, починали вследствие на усложнения от COVID-19, са с по-висока средна възраст от мъжете (82 срещу 79 години)

Само припомняме, че възрастта е водещ рисков фактор за тежко протичане на ковид инфекцията и развитие на усложнения.

Възможни причини за по-малка податливост на повечето жени към коронавирус

Учените посочват следните причини за по-малкото заболели и починали жени с коронавирус:

Специфики на имунната система

Жените поначало се справят по-добре с респираторни инфекции. Причината за това най-вероятно е еволюционна и е свързана с факта, че дамите са способни да предават антитела на плода чрез плацентата.

Хормони и гени

Възможно е своеобразният щит на жените срещу коронавирус да е хормонален. Естрогените, обилно произвеждани от яйчниците до началото менопаузата, играят роля в имунния отговор на организма.

Не е изключена възможността защитата на жените от коронавируса да е тясно свързана с двете Х хромозоми (ХХ), които наследяват от майката и бащата.

Начин на живот

Като цяло жените живеят по-здравословно от мъжете. Хранят се по-добре, пушат и пият по-малко, спортуват повече. Всичко това е предпоставка за по-устойчива имунна система.

Цялостна защита срещу вируси (включително коронавирус) за жени и мъже

Никой не е застрахован от разболяване с коронавирус. Именно поради това специалистите у нас призовават стриктно да се спазват противоепидемичните разпоредби и да се вземат мерки за локална и обща имунна профилактика. С оглед на последното те препоръчват комбинирания прием на:

Продуктите са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием. Могат да се намерят в аптеките или да се поръчат още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: