лека форма на ковид
5
(1)

Повечето пациенти, прекарали лека форма на ковид, имат антитела, които ги предпазват от повторно заразяване до 6 месеца след инфекцията. Това е заключението на учени от Медицинския факултет на Мичиганския университет (UM). Резултатите от проведено изследване са публикувани в сп. Microbiology Spectrum, издавано от Американското общество по микробиология (ASM).

Лека форма на ковид и производство на антитела според проучването

Три до шест месеца след заразяване с коронавирус изследователите анализират около 130 души, дали положителен PCR тест за ковид. Трима от преболедувалите са били хоспитализирани. Останалите 127 са били на амбулаторно лечение. Те са прекарали инфекцията в лека форма и са имали симптоми като главоболие, втрисане, загуба на вкус или мирис.

Данните от анализа показват, че:

shop banner

„Имаше подозрения, че само прекаралите тежък ковид произвеждат антитела срещу вируса. Нашето изследване показва, че преболедувалите леко ковид също имат антитела“. Това казва д-р Чарлз Шулер. Той е асистент по алергология и имунология във факултета по Медицина на Мичиганския университет и водещ автор на изследването.

Участниците в проучването са здравни работници от болницата към университета на Мичиган и хора с висок риск от потенциално излагане на коронавируса

Повечето от тях са били част от предходно проучване на същия изследователски екип. То установява, че тестовете за антитела срещу ковид предоставят доказателства за предишна инфекция със SARS-CoV-2, вирусът причинител на ковид-19.

През периода на изследването никой от преболедувалите леко ковид пациенти, които имат антитела, не се разболява пак. Същото не може да се каже за 15 срещали се с вируса хора с отрицателен тест за антитела. Екипът на д-р Шулер установява още, че неутрализиращата способност на антителата в организма на леко преболедувалите ковид се запазва до 6 месеца след инфекцията.

Въпреки че имат антитела, преболедувалите лека форма на ковид не са недосегаеми за вируса

Предвид това имунолозите у нас препоръчват превантивният прием на Имунобор Протект/Imunobor® Protect. Това е изцяло природен орофарингиален протектор, който блокира механизма на заразяване с вируси (включително SARS-CoV-2) на ниво устна кухина. Употребата му е подходяща както за възрастни, така и за деца. Той не нарушава естествената орална флора и не изсушава лигавицата. Формулата му съдържа:

Продуктът е незаменим помощник в усложнена епидемична обстановка. Удобната таблетна форма за смучене с приятен ягодов вкус улеснява приема при децата и осигурява дълготраен ефект. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: