продължителен Ковид
5
(2)

Някои хора, които са били заразени с вируса, причиняващ Ковид-19, могат да имат дългосрочни последици от инфекцията, наречен продължителен Ковид (пост-Ковид синдром). Състоянието не засяга всички болни по един и същ начин. При някои, около 10-20%, симптомите могат да продължат седмици, месеци или години, а понякога да доведат и до увреждане на различни органи. Проучванията показват, че някои хора могат да бъдат засегнати повече от пост-Ковид, макар че все още не е ясна точната причина за това. В статията ще ви запознаем с едно изследване, което установява, че има връзка между продължителното излагане на мръсен въздух при младите и продължителния Ковид.

Защо замърсяването на въздуха може да причини продължителен Ковид?

Замърсяването на въздуха е свързано с множество заболявания включително астма, хронична обструктивна белодробна болест и Ковид-19. Въз основа на проучвания, които показват вредите за организма от замърсения въздух, може да се направи и заключение за връзката му с пост-Ковид. Мръсният въздух предизвиква редица възпаления в тъканите и органите на тялото. Въпреки, че по този начин то се предпазва от болестотворни микроорганизми – вируси и бактерии, може да бъде и разрушително за тялото. По този начин дълготрайното възпаление, може да предизвика набор от симптоми, които хората съобщават че изпитват с продължителен Ковид. Най-честите са:

  • Умора или отпадналост
  • Затруднено мислене и концентрация (мозъчна мъгла)
  • Главоболие
  • Промени със съня
  • Депресия или тревожност

Проучване за връзката между продължителен Ковид и условия на прекомерно излагане на мръсен въздух

За провеждане на проучването са използвани данни от Института за Екологична медицина и е публикувано в списание „The Lancet Infectious Diseases“. То е започнало през 1994 г. в окръг Стокхолм, Швеция и в него са включени 4000 новородени, много от които се проследяват и до днес. На участниците са били раздадени въпросници и са участвали в клинични прегледи по време на детството и юношеството, за да се проследят различни аспекти на здравето им.

shop banner

Между август 2020 г. и февруари 2022 г. участниците са били подложени на проследяване, фокусирано върху Ковид-19. Като допълнително са разгледани нивата на замърсяване на въздуха на техните адреси. Сред 753 участници в проучването, почти всеки шести, който е имал лека или умерена инфекция съобщава за продължителни симптоми. Най-честите оплаквания са променено обоняние или вкус, задух и силна умора в продължение на два месеца или повече.

Изследването показва следните резултати

Излагането на сравнително високи нива на замърсяване на въздуха през 2019 г. – особено с фини частици, което произхожда основно от трафика установява 28% по-голяма вероятност за продължителен COVID в сравнение с хората, живеещи в райони с ниско замърсяване.

Освен това връзката между замърсяването на въздуха и вероятността от развитие на пост-Ковид синдром е по-силна, особено за тези, които имат по-специфични продължителни симптоми – като задух например.

За по-добър живот след продължителен Ковид!

Все повече имунолози препоръчват Имуфлам / Imuflam® – имуномодулатор и антиоксидант в едно, който допринася за регулиране на имунните процеси и повишаване съпротивителните сили на организма. Благодарение на синергичното действие на активните съставки – екстракт от Котешки нокът и Танацетум партениум, се:

Продуктът е с висок профил на безопасност и има отлична поносимост при продължителна употреба. За възстановителният период след прекаран Ковид-19 се препоръчва да се приема по 1 капсула 2 пъти дневно, след хранене, минимум 6 месеца.

Може да се намери в аптеките или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: