стомашни проблеми
5
(2)

С повишаването на температурите през лятото неизбежно се наблюдава и увеличаване на стомашни проблеми, които могат да помрачат дълго планираната почивка. Ето защо когато опаковаме багажа за мечтаната дестинация, е удачно да помислим и за здравето на храносмилателната система. Споделяме най-честите стомашни смущения, които могат да помрачат лятната почивка и как да ги предотвратите.

Диария – сред най-разпространените стомашни проблеми

Диарията е сред най-честите стомашни смущения при пътуване. Обикновено оплакванията включват воднисти изпражнения със спазми и неотложни позиви за посещение на тоалетната по голяма нужда. Диарията може да възникне от инфекция, причинена от консумация на храна или вода, заразени с бактерии или чревни паразити. Друг вариант е да бъде предизвикана от промяна в околната среда или стрес при хора, които периодично страдат от разстроен стомах.

Най-сигурната стратегия за предотвратяване на стомашното разстройство при пътуване е спазването на безупречна хигиена и избягването на храни и напитки със съмнително качество. За целта при пътуване до някои по-екзотични дестинации се препоръчва употребата единствено на бутилирана вода, не само за питейни цели, но и при измиване на зъбите. Суровите плодове и зеленчуци също трябва да се консумират единствено след измиване с чиста вода. Ако все пак стомашното разстройство ви застигне, от първостепенно значение е да се предотврати обезводняването на организма. Трябва да се приемат достатъчно течности и да се следи за електролитния баланс в тялото.

shop banner

Запек

Запекът при пътуване е друго често срещано явление в резултат от нарушаване на ежедневна рутина. Седене с часове по време на дълъг полет или пътуване с влак или автобус, както и нарушаването на обичайния хранителен режим са два възможни виновника. Запекът може да продължи два-три дни или повече.

За превенция на запек се препоръчва прием на достатъчно фибри, които омекотяват изпражненията и подпомагат преминаването им през стомашно-чревния тракт. Храните с високо съдържание на фибри включват пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци и бобови култури. Успоредно с консумацията на фибри се препоръчва прием на повече течности за задействане на перисталтиката.

Лошо храносмилане

Не на последно място опитването на нетрадиционна кухня при пътуване или приемът на повече храна от обикновено може да разстрои стомаха и да затрудни храносмилането. Оплакванията включват болки в стомаха, подуване на корема и киселини.

За предотвратяване на стомашния дискомфорт се препоръчва да се избягва преяждането и прекаляването с алкохолни и кофеинови напитки, както и храните, които предизвикват подуване, като млечни и бобови продукти. Излишните газове също могат да възникнат, ако поглъщате твърде много въздух, като ядете твърде бързо или говорите по време на хранене.

Помощ от природата срещу стомашни проблеми през лятото

През летния сезон най-сигурният начин да се предпазите от стомашни проблеми е да подкрепите имунитета и стомашно-чревната флора с помощта на изцяло природен продукт.

Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic е натурален пробиотик и пребиотик в едно. Той съчетава оптимални количества от пробиотичните бактерии – лактобацили, които възстановяват баланса в чревния микробиом и пребиотичната роля на бета глюканът, който подхранва добрите бактерии. Натуралното средство подсилва имунната система и стимулира растежа на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт. При редовен прием повлиява благоприятно храносмилането и забързва метаболизма. Търсете в аптечната мрежа в страната и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: