Ковид съсирване на кръвта
5
(1)

Изследователи откриват интересна зависимост сред пациенти, прекарали дълъг Ковид – при част от тях едновременно се наблюдават високи маркери за съсирване на кръвта и намалена физическа издръжливост. Това показват резултатите от ново проучване, публикувано в списанието „Blood Advances”. В следващите редове споделяме повече по темата.

Дълъг Ковид и съсирване на кръвта

Терминът „дълъг Ковид” се използва, когато след преболедуване на вирусната инфекция остават персистиращи симптоми за повече от 3 месеца. Често срещаните оплаквания включват: умора, задух, мускулна болка, мозъчна мъгла, главоболие и понижена физическа издръжливост. Близо една трета от заразените с Ковид-19 споделят, че смущенията не отшумяват дълго след острата фаза на болестта. Но причината за персистиращата симптоматика все още не е напълно изяснена.

Скорошни проучвания откриват, че при хората с дълъг Ковид има известни аномалии в маркерите за съсирване на кръвта и повишен риск от образуване на малки тромби. Предполага се, че тези микросъсиреци възпрепятстват транспортирането на достатъчно кислород и хранителни вещества в тялото, което предизвиква симптоми на дълъг Ковид.

shop banner

Един от маркерите, които са завишени при част от пациентите, прекарали Ковид-19, е т.нар. фактор на фон Вилебранд (VWF). Този протеин подпомага съсирването на кръвта при нараняване. Впоследствие ензимът ADAMTS13 взаимодейства с този протеин, за да намали активността му и да предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове. Повишеното съотношение на VWF към ADAMTS13 е свързано с риск от образуване на кръвни съсиреци при остър Ковид-19 (протромботично състояние).

Повече за методите на проучване

Проучване изследва връзката между по-високия риск от образуване на съсиреци и тежестта на персистиращите симптоми при дълъг Ковид. В него участват 330 души с остатъчни оплаквания в продължение на 3 или повече месеца след острата инфекция с Ковид-19. Мнозинството (83%) не са били хоспитализирани. За целите на изследването учените прилагат два теста за оценяване издръжливостта и капацитета при изпълняване на упражнения. Те включват ходене с нормално темпо за 6 мин и многократно преминаване от седнало в изправено положение в продължителност на 1 мин. Екипът засича нивата на кислород в кръвта на участниците по време на теста и нивата на лактат (млечна киселина), който се произвежда за поддържане на мускулната активност при недостатъчно снабдяване с кислород. За да оценят риска от съсирване на кръвта, учените категоризират участниците в 2 групи спрямо съотношението между фактора на фон Вилебранд и ензима ADAMTS13. При първата то е нормално (по-малко от 1,5), а при втората група е извън нормата (по-голямо или равно на 1,5). Във втората група попадат 28% от участниците. Учените откриват, че анормалното съотношение на VWF/ADAMTS13 се свързва с нарушен капацитет за упражнения, измерен чрез нивата на кислород и лактат в кръвта. При 20% от участниците физическите възможности са били по-ниски, като 55% от тях са били с анормално VWF/ADAMTS13. Екипът не открива подобна зависимост между това съотношение и останалите персистиращи симптоми на Ковид-19.

Обяснението на учените е, че по-високото съотношение VWF/ADAMTS13 генерира риск от микросъсиреци, което нарушава нормалното кръвообращение във важни зони като белодробната или мозъчната. Пациентите се чувстват нормално в покой, но при физическо или умствено усилие се проявяват симптоми поради липса на компенсаторен резерв. Тези резултати ще са от полза за провеждане на бъдещи изследвания и овладяване на персистиращите симптоми при дълъг Ковид.

Природно средство за овладяване на симптомите при дълъг Ковид

Имуфлам/Imuflam® е натурален имуномодулатор и мощен антиоксидант, който подпомага съпротивителните сили на организма и имунитета. Рационалното съчетание на екстракт от Котешки нокът – 350 mg и Танацетум партениум (със съдържание на 0.6 mg партенолид) – 150 mg води до:

  • Овладяване на инфламаторните процеси в организма, които персистират след вирусни инфекции като Ковид-19
  • Регулиране на имунния дисбаланс
  • Повлияване на болковия синдром

Продуктът се дозира по 1 капсула 2 пъти дневно, след хранене. За оптимални резултати е препоръчително приемът да продължи минимум 6 месеца след боледуване. Напълно безопасен е като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Подходящ е за употреба и от рисковите групи – възрастни и хора с придружаващи заболявания. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: