коронавирус антитела
5
(1)

Холандски учени твърдят, че специфични антитела, образувани от имунната система за борба с коронавирус, могат да влошат хода на инфекцията. Узнайте повече за важното медицинско проучване в следващите редове.

Роля на специфичните антитела при борба с коронавирус

Имуноглобулин G (IgG) е антитяло, представляващо молекула с форма на вилица. То се произвежда от клетките на адаптивния имунитет за борба с болестотворните микроорганизми, атакуващи организма. Всеки тип имуноглобулини от клас G таргетира определени патогени. Имуноглобулините G, създадени за борба със SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ заболяването COVID-19, се борят с вируса по следния начин. Свързват се със специфичния вирусен протеин Spike, за да намалят опасността вирусът да зарази човешките клетки. Тези антитела се появяват обикновено между една и две седмици от заболяване, когато състоянието на най-тежко боледуващите пациенти изведнъж се влошава.

Изследователски екип, ръководен от професор Мено де Винтер от Университета в Амстердам, Холандия, прави важно откритие, което може да отговори на въпроса защо специфичните антитела се появяват само при тежко болни пациенти.

shop banner

Специфичните антитела могат да бъдат потенциално опасни при боледуване от коронавирус

В хода на изследването, учените откриват, че в кръвта на тежко болни пациенти на апаратна вентилация, протичат силни възпалителни реакции. След поредица от експерименти, учените установяват, че това може да предизвика свръхреакция на имунната система, да разруши важни бариери в тъканите и да пропусне вода и кръв в белите дробове.

Учените сравняват кръвни проби от пациенти с коронавирус и такива, борещи се с други заболявания в интензивни отделения. Откриват, че болните от COVID-19 имат непропорционално голямо количество специфични имуноглобулини G за борба със SARS-CoV-2. Учените твърдят, че тези антитела силно увеличават възпалителния отговор.

Когато Винтер прилага чистата форма на тези антитела върху здрави клетки и тъкани, не настъпва реакция. Но при комбинацията им с имунните клетки макрофаги, образуващи се при инфекция, имуноглобулините G карат макрофагите да имплодират. В резултат се отделя голямо количество цитокини, предизвикващи „поразително унищожение” или цитокинова буря.

Повдигане на въпроса за безопасността на лечението с антитела

В научните среди битува мнението, че кръвната плазма от преболедувалите коронавирусна инфекция може да се използва за лечение на тежко болни пациенти. В някои страни текат клинични проучвания, които да докажат или отхвърлят ефективността на тази терапия. Изследването на холандските учени обаче, алармира, че може би опасност съществува. „Може да е разумно при този вид лечение да се изключат специфичните имуноглобулини G, които се срещат при тежко болни пациенти”, коментират Винтер и неговите колеги. Няколко проучвания от Китай също потвърждават разрушителната роля на макрофагите при тежко болни пациенти и предлагат потенциални медикаменти, които потискат цитокиновата буря.

Какво е необходимо всички хора да знаят за предпазване от заболяване?

Съществуват много неизвестни по темата с още новия за медицината коронавирус. Това, което обаче се знае за него, са методите за предпазване от разболяване. Засилването на имунитета е ключов елемент, който има силата да ни защити от все още активния на територията на страната коронавирус. За да даде работещо решение за ефективно предпазване от заразяване, компанията-лидер в сферата на здравеопазването – „Борола”, разработва специален комплекс от имуномодулатори. Чрез него се цели да се блокира пътят на заразяването на ниво устна кухина, да се подсилят защитните сили, да се възстановят важни антивирусни вещества и да се осигури цялостна антиоксидантна защита на организма. Разгледайте предложенията за мощна защита от вируси, покриваща специфичните изисквания на всички възрастови групи:

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ капсули – 2×1 растителна капсула дневно
  • Гриполек / GripoLek® – 2×1 капсула дневно

За деца до 6-годишна възраст:

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: